Mütevazı Ne Demek, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatların; yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Mütevazı' da onlardan biri. Peki, mütevazı mı mütevazi mi, TDK doğru yazılışı ve kelime anlamı nedir, içinde 'mütevazı' geçen cümleler nedir?

30.09.2020-17:48 - (Son Güncelleme: 22.01.2022-14:39) Mütevazı Ne Demek, Nasıl Yazılır?

Türk Dil Kurumu (TDK) açısından ele alındığı zaman mütevazı 'Alçak gönüllü ve gösterişsiz' kimseler olarak ifade edilmektedir. Herhangi bir durum ya da bir olgu veya olay karşısında alçak gönüllü bir şekilde davranan kişiler adına bu sözcük tercih edilir.

KELİME ANLAMI

Mütevazi kelimesinin sözlük anlamı 'alçak gönüllü' ya da 'gösterişsiz' olarak ifade edilebilir. Bu durum sıklıkla kişi için onun bulunmuş olduğu karakter yapısına göre belirtilir. Kendisiyle ya da yapmış olduğu şeylerle övünmeyi sevmeyen, gösterişte bulunmayan ve alçak gönüllü kişiler için mütevazı kelimesi kullanımı bulunur.

NASIL YAZILIR?

Yanlış kullanım: Mütevazi

Doğru kullanım: Mütevazı

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Herkesin aksine o mütevazı bir insandı, gösterişi sevmezdi.

- Sakin, mütevazı ve kalabalıktan kaçan ruhunu incitmemek için onu, birkaç kişi ile sırtımda ebedî makamına ben götürdüm. (Ahmet Hikmet Müftüoğlu)

- Düğün sahibinin bütçesi ne kadar dar ve mütevazı olursa olsun, hokkabaz şarttı. (Samiha Ayverdi)

- Yeryüzünü imar etmek için varlığa karşı mütevazı olmak ve üzerinde yaşadığımız tabiatın hukukunu da savunmak gerekir.

- Ehliyetli ve mütevazı olmak güç değildir. Güçlük hem ehliyetsiz hem de mütevazı olabilmektedir.(Tiryaki Sözleri, Cenap Şahabettin)

- Ben mütevazı olmak istemiyorum. Hep gördüm ki mütevazı olmayan insanlar, mütevazı olanlara oranla daha çok öne çıkabiliyor. (Anne Frank'ın Hatıra Defteri, Anne Frank)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal