Müşterek Kararname Nedir?

Müşterek kararnamede kimlerin imzası bulunur? Müşterek kararname ile yapılan işlemler? Bakanlar kurulu kararnamesi nedir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

19.05.2018-21:26 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-09:33) Müşterek Kararname Nedir?

Toplum içerisinde sıklıkla konuşulmasa da genel anlamı itibari ile birlikte merak edilen konular arasında yer alan yüksek konumda bulunan atamaları yakından ilgilendiren Müşterek kararname, 3'lü kararname (üçlü kararname) olarak da bilinir. Söz konusu bu atamalar Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İlgili Bakanın imzasıyla yapılan bir atamadır. Haberimiz içerisinde Müşterek kararname hakkında merak edilen hemen her şeyi bulabilirsiniz.

MÜŞTEREK KARARNAME NEDİR?

Cümleye ilk olarak Kararname ifadesinin ne anlama geldiği ile başlayalım. Kararname Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar Kurulu veya ilgili Bakanlar tarafından imzalanan karar. Kararname, bir idari düzenleyici işlemdir. Müşterek kararname 3’lü kararname olarak da adlandırılır ve Cumhurbaşkanı, Başbakan ve alakalı Bakanın imzasıyla gerçekleştirilen bir atamadır.

Müsteşar, Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür, Vali ve illerdeki diğer kurum yöneticileri üçlü kararname ile atanır. İl Müdürü vaziyetinde olanlar.

Üst düzey atamalar için tercih edilen bir atama tipidir. 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun’da en fazla bu kavram geçmesine karşın bu usulün nasıl olduğunu göremiyoruz.

Uygulamada alakalı bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan atamalar için tercih edilmektedir. Temel itibarıyla Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan atamalar için de tercih edilmektedir.

MÜŞTEREK KARARNAME İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN İŞLEMLER NELERDİR?

1- Valinin atanması

2- Kaymakamın atanması

3- Belediyelerin kurulması

4- İl, ilçe sınırlarının değiştirilmesi

5- Bucakların kurulması, isminin ve sınırlarının değiştirilmesi

ÜÇLÜ KARARNAME NEDİR?

Bakanlar Kurulu’nun belli bazı kararnamelerini cumhurbaşkanının imzalamasına (Cumhurbaşkanı – Başbakan – Bakanlar) üçlü kararname denir. Bu kararlardan başbakan ve ilgili bakanlar sorumludur.

müşterek kararname

TÜZÜK NEDİR?

Tüzük kelimesi, günlük hayatta vatandaşların sıklıkla kullandığı kelimelerden yalnızca bir tanesidir. Uzun yıllar süresince dilimizde yer alan tüzük kelimesi, yurttaşların gerek günlük hayat gerekse de sosyal medyada yararlandığı ve kullandığı sözcüklerden birisi olarak ön plana çıkmaktadır.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan tüzük kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.

Tüzük kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre tüzük kelimesinin anlamı şu şekildedir:

Herhangi bir kurumun veya kuruluşun tutacağı yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsi, nizamname, statü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal