Müşteki Sanık Ne Demek?

Hukuki bir terim olarak önümüze çıkan müşteki sanık kelimesinin anlamı zaman zamann araştırmalara konu oluyor. Buna göre müşteki kişi ne demek? Müşteki sanık ne anlama gelmektedir? TDK anlamı ile müşteki sanık...

04.02.2021-16:20 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-16:59) Müşteki Sanık Ne Demek?

Hukukta birçok terim halk tarafından daha tam olarak kavranamamaktadır. Müşteki de bu terimlerden biridir.

MÜŞTEKİ NE DEMEK?

 Müşteki sözcüğü içinde bulunduğu halden yakınan kimseler için kullanılmaktadır. Müşteki, suçtan zarar gören, mağdur, şikayetçidir. Herhangi bir suç yüzünden mahkemeye çıkarılan kimsenin, kendisinin de şikayetçi olması halidir. 

MÜŞTEKİ SANIK NE DEMEK?

Bir kişinin müşteki sanık olabilmesi için haklı sebeplerinin bulunması gerekmektedir. Aksi halde yalnızca sanık olarak yargılanması gerekir.

Müşteki sanık olabilmek için bu kimsenin mağdur edilmesi şartı vardır. Örnek verecek olursak bir kavga olayını ele alalım. Sanık olarak mahkemeye çıkarılan kimse, kavga olayında ağır tahrik edilmişse, müşteki sanık olabilir. 

Söz konusu olan kişinin kavgaya karışma sebebi, kendisine yapılan ağır hakaret olabilir. Ya da yapılan bir tehdit, saldırıcı sonucu kavgaya karışmış olabilir. Bu durumda elinde haklı sebepleri olacağından dolayı müşteki sanık olabilir.


MÜŞTEKİ KİŞİ KİMDİR?

Müşteki, suçtan zarar gören ya da mağdur olma anlamına gelmektedir. Müşteki, daha çok soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlarda önem kazanır. 

Şikayet hakkı, ilgili kişiler tarafından mağdura veya zarar görene tanınmış bir haktır. Bu hak, hem gerçek hem de tüzel kişilere verilebilmektedir. Şikayet hakkını kullanan kişiye müşteki kişi denir.

MÜŞTEKİ VE DAVACI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Müşteki, bir suçtan zarar gören veyahut mağdur olan kişi anlamına gelmektedir. Bu sebeple Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunabilir. Davacıysa bir hakkının ihlal edildiğini iddia edebilir. Daha geniş bir konudur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal