Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün çok sevdiği ülkesine ve hayata veda ettiği gündür 10 kasım. 1938 yılı 10 Kasım günü saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yuman Atatürk her yıl 10 Kasım'da çeşitli etkinliklerle anılır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini kapadığı gün, anıtkabir ziyaret edilir, Ankara'da resmi tören düzenlenir. her 10 Kasım'da Türkiye'de hayat durur ve bayraklar yarıya indirilir.
Sağlık durumu iyiye gitmeyen Atatürk'e 1938 yılı başlarında siroz tanısı konuldu ve Avrupa'dan doktorlar getirildi. ancak tedaviler sonuç vermedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, 10 Kasım 1938 perşembe sabahı saat 09:05'te İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumarak aramızdan ayrıldı. İşte Atatürk'ün en bilinmeyen fotoğrafları...
Atatürk'ün bilinmeyen fotoğrafları, sergilerde paylaşılan koleksiyonlar sonucunda sürekli ortaya çıkıyor.
Binlerce fotoğrafı bulunan Atatürk'ün bilinen en eski fotoğrafı 18 yaşında Mekteb-İ Harbiye'de 2. sınıftayken annesine gönderdiği fotoğraftır.
Öğrenciyken, savaştayken, cumhurbaşkanıyken çekilmiş onca fotoğrafı bulunan Atatürk'ün birçok arşivde hala bilinmeyen fotoğrafı bulunuyor.
Milli Mücadele'de çekilen fotoğrafları yurdun dört bir yanına dağılan Atatürk, fotoğrafları propaganda olarak kullanıldı.
Fotoğrafın ve medyanın gücünü iyi bilen Atatürk, ülkeye gelen liderlerle sürekli fotoğraf çekilen Atatürk, görünüşüne her zaman dikkat çekerdi.
Uzun yıllar aynı fotoğraflar dolanırken şu an yeni fotoğraflar arşivlerden çıkıyor.
Aynı zamanda Atatürk fotoğrafları son teknolojiler sayesinde renklendiriliyor.
Atatürk'ün 83. ölüm yıl dönümüne özel anma törenleri yurdun dört bir yanında düzenleniyor.