Muş’un Gümüşali köyünde Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan analizler sonucunda, şifalı olduğu ve böbrek taşını erittiği iddia edilen suyun mikrop saçtığı tespiti yapıldı.
Uzmanların uyarıda bulunmalarına rağmen, Türkiye’nin pek çok yerinen insanlar şifa bulma niyetiyle buraya gelip sudan içerek bidonlara doldurup evlerine de götürüyorlar.
Bitlisli Nedim Kaplan, sudan içen bir arkadaşının 7 milimlik taşı düşürdüğünü iddia etti. Kaplan, ‘Bu çevredeki insanlar, suyun şifalı olduğuna inanıyor. Yararını görenler de var. Öbür taraftan da uzmanlar, bu suyun insan sağlığına zararı olduğunu söylüyor ama şifasını gören de var.’ifadelerini kullandı.
Sıracettin Baybura ismindeki vatandaş ise İstanbul'dan su için Muş'a geldiğini söyleyerek, ‘Bu su böbrek taşı için, her hastalık için iyidir. Allah için bu su şifadır ve bizler de içiyoruz. Sağlığa zararlı olsa benim böbrek taşlarım niye düşüyor. Bu suyu içiyorum. Traktörle çalışıyorum, inan ki bu suyu içtiğimizden böbrek taşı gidiyor, bitiyor. Taş, maş diye bir şey şu an bizde yok. İstanbul'dan gelmişim, bu hastalığı atlatıp gidiyorum.’şeklinde konuştu.
Muş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıfat Somay, şifalı olduğu ve böbrek taşını erittiği iddia edilen suyun mikrop saçtığı vurgulayarak ‘Muş'ta böbrek taşını erittiği iddia edilen ve halk arasında şifalı olarak bilinen suyun, aslında mikrop ürettiği yapılan analizlerde saptanmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü'müzün tekrarlayan analizleriyle geçen sene de yapıldığı şekilde, bu suların birçok bakteri ve parazit barındırdığı saptanmıştır.’dedi.
Somay, vatandaşların bu suyu kullanmasını istemediklerini dile getirerek, ‘Halkımızın bu suları, böbrek taşına iyi geldiğini düşünürken aslında kendilerini zehirlememesi ve bu suları tüketmemesini öneriyoruz. İnsanlar üzerinde sular tüketildikten sonra özellikle ishal, kusma gibi belirtiler, ciddi sıvı kayıplarıyla böbrek yetmezliği ve ölüme kadar götürebilecek durumlar ortaya çıkmaktadır.’dedi.
Muş'ta bulunan kent, koronavirüs risk haritasında sarı kategoride yer alıyor. Mobil sağlık ekipleri, kentin mavi kategoriye geçmesi için köyleri gezerek aşı hizmetini vatandaşın ayağına götürerek koronavirüsle mücadelede görev alıyor.
Kentin aşılamada bu kadar geride kalmasına rağmen, şifalı olduğuna inanılarak mikroplu sudan içilmesi de dikkat çekiyor.