Müjdeli haber gece yarısı duyuruldu! Maaşlara zam geliyor işte en düşük SSK ve Bağ-kur emekli maaşı

Maaşlara zam geliyor. Memur, emekli milyonları çok yakından ilgilendiren maaş zammı belli oldu. Oran belirlendi. İşte haberin detayları...

06.05.2022-09:36 - (Son Güncelleme: 06.05.2022-11:18) Müjdeli haber gece yarısı duyuruldu! Maaşlara zam geliyor işte en düşük SSK ve Bağ-kur emekli maaşı

Emekli zammı ve memur zammı için belirleyici olacak Nisan ayı enflasyon oranı resmen açıklandı. Böylece Temmuz zammı ile netleşecek emekli, memur maaşları için zam oranı şu an yüzde 30'u geçti. Bu durumda 4 aylık rakamlara yönelik, 'Emekli ve memur maaşları ne kadar olacak, Kim kaç lira alacak, en düşük emekli maaşları ne kadar olacak' sorularına cevap geldi. Emekli ve memur Temmuz zammı ile birlikte Türkiye'de milyonlarca vatandaşın geliri yükselecek. Bu durum Temmuz maaş zammı için belirleyici olacak, 4 aylık enflasyon verisi netleşmişken, Mayıs ve Haziran verisinin de açıklanmasıyla maaş zamları belli olacak. Memur enflasyon farkı ve emekli maaş zammı direkt bir şekilde enflasyon rakamlarıyla belli olacakken, sosyal refah düzenlemesi altında ek zamlar da gündeme gelecek. 

Maaşlara enflasyon oranının altında artış gerçekleştirilmeyecek 

Türkiye'de neredeyse milyonlarca emekli ve memurun maaş zamları enflasyona endeksli olarak hesaplanmaktadır. Bu durumda enflasyonun altında artış yapılmamaktadır. SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl 6 aylık enflasyon kadar iki kez artış görüp memur ve memur emeklileri ise yine yılda iki kez toplu sözleşme zammını aşan enflasyon oranı kadar fark almaktadır. 

Nisan enflasyon oranı ile birlikte maaşlarda yeni rakamlar belirlendi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan 2022 enflasyon rakamlarını duyurdu. Nisan ayı enflasyonun açıklanmasıyla beraber emekli ve memurların Temmuz ayında alacakları artış oranına ilişkin ilk ipuçları da geldi. 

4 aylık enflasyon oranı kesinleşti 

Aralık ayında 686,95 olan TÜFE endeksi Nisan ayı ile beraber 904,79'a kadar çıktı. Yaşanan değişim 4 aylık enflasyon oranının yüzde 31,71 şeklinde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Üç aylık enflasyon oranı da yüzde 22,81 oldu. Böylece emekliler ve memurlar için ilk 4 aylık oranlar ise kesinleşti. 


SSK ve Bağ-Kur emekli zammı ile maaş hesabı nasıl yapılır? 

Neredeyse 8 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine yılda iki kez maaş artışı yapılmaktadır. Söz konusu artışlar enflasyon oranında gerçekleştiriliyor. Ocak ve Temmuz ayında yapılmış olan maaş artışları bundan önceki 6 aylık enflasyon oranı kadar olacak. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuz ayı içerisinde Aralık ile Haziran arasında oluşacak 6 aylık enflasyon kadar artış alacak. Nisan ayı enflasyonunun açıklanması ile beraber 6 aylık oranın önemli bir bölümü de belli oldu. Söz konusu durumda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 4 aylık enflasyon artış oranı yüzde 31,71 şeklinde oldu. Şimdi 2 aylık (Mayıs ve Haziran) enflasyon daha buna eklenecek. Bunun ardından aylarda oranlar sıfır bile çıksa 31,71 oranı da kesinleşmiştir. Mayıs ve Haziran ayları içerisinde oluşacak enflasyon bu rakama dahil edilerek Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon artışı şeklinde verilecek ve maaşlarına da bu durum yansıyacak. Temmuz maaşları artırılmış olarak ödenecektir. 

Memur emeklisi ve memur zammı

Mart enflasyonunun açıklanmasının sonrasında memur ve memur emeklilerine ise fark verilmesi kesinleşti. Memur ve memur emeklileri de SSK ve Bağ-Kur emeklileri gibi yılda 2 kez zam almaktadır. Ocak ve Temmuz aylarında alınmış olan bu zamlar toplu sözleşme ile birlikte belirlenmektedir. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zam oranını geçen enflasyon kadar da fark alıyor. Böylece Nisan enflasyonuna yönelik 4 aylık veriler de ortaya çıktı. Memur ve memur emeklileri Ocak ayında 2.5 puanlık ek zam ile beraber yüzde 7.5 oranında toplu sözleşme zammı aldılar. Temmuz'da da bir kez daha yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı alacaklar. Memur ve memur emeklilerine Temmuz ayında yüzde 7.5 oranındaki Ocak zammını geçen 6 aylık enflasyon kadar da fark ödenecek. Bu durumda Nisan ayı enflasyonuna baktığımızda 4 aylık oran yüzde 31,71'e çıktı. 

Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 

2000 sonrasında emekli olanlar için en düşük maaş 2.500 TL'ye kadar çıkarılmıştı. Bu maaşın üzerine de artış gerçekleştirilecek. Burada ek zam öncesi rakam 2.041 TL idi. Böylece 4 aylık artışa göre bu rakam da 2.688 TL'ye kadar çıktı.

Ek zam merakla bekleniyor 

Emekliler ve memurlar için Ocak ayında Meclis'ten çıkartılan yasalarla ek zam imkanı tanınmıştı. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşları 1500 TL'den 2.500 TL'ye kadar çıkarılmıştı. Ve yine memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmede yüzde 5 olan zam oranları enflasyon farkı hariç 2.5 puan artırılarak yüzde 7.5 yapıldı ve enflasyon farkıyla beraber oran yüzde 30.95 oldu.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal