Muharrem ayı başlangıcı ne zaman? 2022 Aşure günü hangi tarihte?

Muharrem kelime anlamı olarak hürmet edilen anlamına gelir. Hicri takvime göre yılın birinci ayı olan Muharrem Ayı'na kısa bir süre kalan Müslümanlar Muharrem ayının ne zaman başlayacağını, Aşure gününün hangi güne denk geldiğini araştırmaya başladı. Peki Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? Aşure günü hangi tarihe denk geliyor? detaylar haberimizde yer almaktadır.

10.05.2022-19:01 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-19:01) Muharrem ayı başlangıcı ne zaman? 2022 Aşure günü hangi tarihte?

On bir ayın sultanı Ramazan'ın bitmesiyle Müslümanlar Muharrem ayını beklemeye başladı. Ramazan Ayı'ndan sonra tutulan oruçların en faziletli olanı Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Muharrem ayında oruç tutmak isteyen Müslümanlar ise Muharrem ayının ne zaman başlayacağına ve Aşure gününün hangi güne denk geleceğini araştırmaya başladı.

Muharrem ayı ne zaman başlayacak?

Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayı 30 Temmuz Cumartesi günü başlayacaktır. Aşure günü ise Muharrem Ayının 10. günü olan 8 Ağustos Pazartesi gününe denk gelmektedir.

Aşure gününün önemi nedir

Aşure gününün önemi

Hazreti Aişe İslam öncesinde, Mekke halkının oruç tuttuğu aşure gününde Peygamber Efendimizin de oruç tuttuğunu bildirmiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur" (Müslim, Sıyâm, 202)

"Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah’tan umarım." (Tirmizî, Savm, 48)

Peygamber Efendimiz (S.A.V) Medine'ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutarak Müslümanlara Muharrem Ayının 10. gününe denk gelen Aşure günü ile beraber bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş. (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

Aşure gününün de içinde bulunduğu Muharrem ayı aynı zamanda Hz. Peygamber (sav)’in torunu Hz. Hüseyin’in ve çoğu Ehl-i Beyt mensubu 70’den fazla kişinin siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela’da şehit edilmesi nedeniyle Müslümanlar tarafından büyük bir acının tarihi olarak kabul edilmektedir. Kerbela'da acımasızca şehit edilen Hz. Hüseyin ve arkadaşları yaşanan hadise de asil duruşu ve haksızlıklar karşısındaki onurlu mücadelesiyle bütün müminlerin gönlünde taht kurmuş, ona ve yakınlarına bu zulmü yapanlar ise insanlığın ortak vicdanına mahkum edilmiştir. Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi olan Aşure bolluk ve bereketin simgesidir. Aşure gününde birlikteliği göz önünde tutarak kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirmek amacıyla birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure yapmaya, birlikteliğin yaşamanın sembolü olan Aşure'yi tadarken muhabbeti paylaşmaya devam etmektedir.

Elif Çolak
elifcolak@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal