Mücadelenin simgesi: İsrail buldozerlerine karşı savaşan ABD’li kadın Rachel Corrie!

İsrail, 75 yılı aşkındır Filistin’i adım adım işgal ediyor. Dünyada bazı vicdanlı insanlar sadece ses çıkartıyor. Geçmişte de bu böyleydi bugünde böyle devam ediyor. Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasını önlemeye çalışırken, İsrail buldozerince ezilen ABD'li barış aktivisti Rachel Corrie'nin ölümünün üzerinden 21 yıl geçti. Mücadelesi hafızalara kazındı. Yaşamı ve ölümü, Filistin özgürlük mücadelesinin sembol ismi oldu.

16.03.2024-15:04 - (Son Güncelleme: 16.03.2024-15:04) Mücadelenin simgesi: İsrail buldozerlerine karşı savaşan ABD’li kadın Rachel Corrie!

"Zulüm bizdense ben bizden değilim" diyen ve Filistin topraklarında sivil ilk direniş isimlerinden olan Corrie, tüm dünyaya Filistin için hak ve adalet arayışının sesi oldu. Tüm hayatını Filistinlilerin haklarını savunmaya adayan genç kadın, 2003 yılında Filistinlilerle dayanışma için Gazze'ye gitti. Sosyal medyanın aktif olmadığı dönemlerde Corrie, Gazze'de yürüttüğü faaliyetler ve çektiği videolarla İsrail'in hak ihlallerinin gün yüzüne çıkmasına önemli katkılar sunmuştu.

İsrail’in buldozeri altında kaldı!

ABD'li barış aktivisti Rachel Corrie

ABD'li aktivist, 16 Mart 2003'te turuncu renkli ceketini giyerek, eline aldığı megafon ile İsrail buldozerlerine yöneldi. Buradaki amacı Refah kentinde Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasına ve topraklarının elinden alınmasına engel olmaktı. Yabancı olduğu için İsrail'in yıkım araçlarını durdurabileceğini düşünen Corrie, buldozerin önüne geçti ancak İsrail güçleri, Filistinlilere merhamet etmediği gibi ona da merhamet göstermedi. Corrie'nin ölüm haberini büyük bir şaşkınlıkla karşılayan Filistinliler, "şehit" olarak nitelendirdikleri Corrie için büyük bir cenaze töreni düzenledi.

‘‘Burayı gözlerinle göremezsen, hayal edemezsin!’’

Günümüzde Filistin’de yaşanan felaketi sosyal medya kanalları aracılığıyla öğrenilebiliyor. 2000’li yılların başında bu fırsatların olmadığı dönemde Corrie Filistinlilerin sesi oldu. Her fırsatta "Filistin'de tanık olduğu olaylardan çok etkilendiğini" dile getiren Corrie'nin, öldürülmeden bir süre önce ailesine gönderdiği mektuplardan birinde şu ifadeler yer alıyordu: "Herhangi bir akademik çalışma, okuma, konferans, bölge hakkında izlediğim belgesel, hikaye veya duyduğum olay, bana buradaki durumu anlatamamıştı. Buradaki durumu kendi gözlerinle görmediysen hayal etmen mümkün değil. Sonra uzun süre yaşadığın tecrübelerin, gerçeği yansıtıp yansıtmadığını düşünürsün."

Filistin için kendisini feda edenlerden bazıları!

İsrail Filistin'e soykırım uyguluyor

Filistin özgürlük mücadelesine adını altın harflerle yazdıran Corrie'nin öldürülmesi bu mücadeleye destek veren insanları susturamadı. İsrail'in saldırılarına, yıkımları ve hak ihlallerine karşı dünyanın her yerinden yükselen itirazlar artarak devam ediyor. İsrail askerinin yakın temastan öldürdüğü Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile Filistin’in sesini tüm dünyaya duyurdu ve ABD Hava Kuvvetleri'nde görevli bir asker olan Aaron Bushnell, geçen ay ABD'nin Gazze çatışmasında İsrail'e verdiği desteği protesto etmek amacıyla Washington'daki İsrail büyükelçiliği önünde kendisini ateşe vermişti.

İsrail soykırıma devam ediyor!

İsrail Filistin'e soykırım uyguluyor

Corrie'yi ve Şirin Ebu Akile gibi binlerce sivil halkı katlettiği için herhangi bir bedel ödemeyen İsrail, dünyaya yıllardır izlettiği Filistin topraklarındaki zulmü bugün de tüm şiddetiyle Gazze'de uyguluyor. Doğu Kudüs ve Batı Şeria, yarım yüzyıldan fazladır işgal altında bulunuyor. 2006'dan beri abluka altındaki Gazze Şeridi ise 7 Ekim'den bu yana tarihin nadir gördüğü katliam ve yıkımlardan birine sahne oluyor. İsrail Gazze’yi yerle bir etmeye devam ediyor. 30 binden fazla sivili göz göre göre öldürüyor.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal