MTV ödemeleri ne zaman yapılacak? 2022 MTV oranı ne kadar oldu? Araç sahipleri dikkat! Sakın ceza yemeyin, bu hafta sona eriyor

Araç sahibi vatandaşlar, MTV ödeme tarihini araştırıyor. 2021 yılı için belirlenen MTV oranı yüzde 36.20'lik yeniden değerleme oranı yerine, bu sene yüzde 25 olarak belirlenmişti. Gelir ve motorlu taşıtlar vergisi bu yıl için ikinci taksit ödeme süresinin zamanı daraldı. Peki MTV ödemeleri ne zaman yapılacak?

25.07.2022-10:36 - (Son Güncelleme: 25.07.2022-12:36)

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren MTV ödemesi her sene Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleştiriliyor. 2021'nin Aralık ayında ise MTV'nin oranları Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu yıl için ise ikinci taksit ile borç yapılandırmasına ilişkin borç ödemeleri 1 Ağustos Pazartesi gününe kadar yapılması gerekiyor. 

2. taksit ne zaman ödenecek

MTV ödemelerinin ilk taksiti Ocak, ikinci taksiti Temmuz ayında yapılıyor. Ocak ayında yapılan ödemeler 1 Ocak ve 31 Ocak tarihi arasında gerçekleşmişti. Temmuz ayında yapılacak ödemeler ise 1 Temmuz ve 1 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

MTV oranı ne kadarMTV oranı ne kadar

Cumhurbaşkanı'nın kararında, MTV tutarları yüzde 25 olarak belirlenmişti. Bu belirlenmeye göre 1 ila 3 yaş arasındaki otomobillerin 2022 yılında MTV'si, motor silindir hacmi 1300 santimetre küp ve aşağısında olanların taşıt değerine göre 1313 lira ile 1576 lira arasında değişiyor. Aynı yaşta olan ve motor silindir hacmi 1301-1600 santimetre küp otomobillerin vergisi de 2 bin 287 lira ile 2 bin 746 lira arasında değişiyor. 4001 santimetre küpün üzerinde olan motor silindir hacmine sahip otomobillerin vergisi ise 57 bin 415 lira ile 62 bin 633 lira arasında ücret ödeniyor.

MTV ödemesi nereye ve nasıl yapılır

Gelir iadesi Başkanlığı'nca, bankalarla yapılan vergi tahsilat protokollerinde 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olmak üzere değişikliğe gidilmişti. Bu değişikliğe göre; vergi, harç ceza ve diğer alacakların vergi daireleri vezneleri haricinde, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım, Türkiye Emlak Katılım Bankası ile PTT vasıtasıyla tahsiline de devam ediyor. Bazı özel bankalar, müşterilerine kolaylık için çeşitli kampanyalar yaptı. Bazı özel bankalar da müşterilerine kolaylık sunmak için çeşitli kampanyalar düzenledi.

İnteraktif vergi dairesinden borçlar veya ödeme nasıl yapılabilir

'https://ivd.gib.gov.tr/' ve Dijital Ödeme Noktasında 'Hızlı Ödeme' bölümünde olan 'MTV Ödeme' alanına şifre girişi yapılmadan sadece plaka ve TC Kimlik numarası bilgileri ile MTV borçları hem görüntülenebilip, ödenebilir.

Geç ödeme cezası

Karayolları Trafik Kanunu maddesine göre, tescil edilmiş araçlar vergiye tabiidir. MTV borcu ocak ve temmuz aylarında yükümlünün araç plakasına işler. Mükellef vergi dairesinden veya anlaşmalı bankalardan MTV borcu ödenilebilir. MTV'nin ilk taksiti gecikmeye düşüp ödenmez ise ikinci MTV taksitine gecikme faizi yansıtılır. Eğer her iki taksit ödenmezse mükellef olan kişinin adresine uyarı mektubu gelir. Daha sonra ki işlemlerde ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kişinin banka hesaplarına haciz işlemi yapılır.

Gecikme faizi

Gecikme faizi

MTV gecikme faizi borçların ödenmediği durumda ilk etapta uygulanan cezadır. Gecikme faizi 2020 itibari ile yüzde 1.6 olarak belirlendi. MTV ödemesini geciktiren kişilere bu ceza işlemi uygulanmaktadır.

Gelir vergisinde 2. taksitler bu ay sonuna kadar ödenecek

2021 yılında elde edilen gelir unsurlarına göre Gelir Vergisi 2. taksit ödeme dönemi 1 Temmuz'da başlamıştı. Söz konusu ödemelerin 1 Ağustos'a kadar yapılması gerekmektedir. Diğer yandan ise, 7326 sayılı bazı alacakların ise yeniden yapılandırmasına dair kanun kapsamında yapılandıran borçların 6. taksit ödeme süresi ile 7256 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırmasına dair kanun kapsamında yapılandırılan borçların 10. taksit ödeme süresi ise 1 Ağustos Pazartesi günü bitecek. Gelir vergisi ve MTV ödemeleri, İnteraktif Vergi Dairesinden veya mobil uygulamadan 02.00-23.45 saatlerinde, anlaşmalı bankaların banka veya kredi kartı, banka hesabından havale yöntemi, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartların yanı sıra vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri aracılığıyla veya PTT şubeleri vasıtasıyla yapılabiliyor. İnternet üzerinden yapılacak olan ödemelerde herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için, tarayıcıya 'www.gib.gov.tr' adresini ya da bankaların resmi internet adresini yazıp girilmesine dikkat edilmesi gerekiyor.  

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal