01.03.2023-11:20 (Son Güncelleme:04.09.2023-09:12)


1

İzmir'de 4.4'lük deprem

İzmir'de 4.4'lük deprem

İzmir'in Menderes ilçesi ve Aydın'ın Kuşadası Körfezi açıklarında 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin Manisa dahil olmak üzere çevre illerden hissedildiği öğrenildi.



2

Diri fay nedir? Diri veyahut aktif fay olarak nitelendirilen ve tarihsel süreçte deprem oluşturmuş tüm faylar verilen isimdir. Yet kabuğunun çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, “üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey” fay olarak geçmektedir.



3

Fay hatlarının dirilikleri sadece bilinen tarihsel kataloglardan değil tarihi yapıları etkileyen faylanma belirtilerinden de anlaşılabilmekte. Genç Kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu - denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.



4

Diri fay sınıflandırması Bölge veya bir ülkede yapılması planlanan diri fay sınıflaması eldeki verinin niteliği ve kullanım pratiğine göre değişmektedir. Diri fay hatlarının sınıflamasında yer alan kriterlere göre farklı yaklaşımlar olup, aktif, potansiyel aktif, yetkin fay terimleri en çok kullanılanlardır.



5

Bu tarz tanımlamaların genelinde kullanılan başlıca kriter, depremler sonucu faylar üzerinde yüzeysel veyahut yüzeye yakın konumlarda meydana gelen “yer değiştirme” dir Diri fayların alt gruplara ayrılarak sınıflandırmasında fay hatlarında gerçekleşmiş en son yüzey kırılması oluş zamanı ele alınarak yapılır



6

Deprem yüzey kırığı: 1900-Günümüz zaman aralığında yüzey yırtılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay. Holosen fayı: Holosen (son 11.000 yıl) yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay. Kuvaterner fayı: Kuvaterner (son 2.600.00 yıl) yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş ancak, Holosen aktivitesi ve depremselliği kuşkulu fay. Olası Kuvaterner fayı veya çizgisellik: Kuvaterner aktivitesi kuşkulu fay veya güncel topoğrafyada belirgin çizgisellik.



7

MTA diri fay haritası yayımlandı Yenilenmiş aktif/diri fay haritaları MTA’nın resmi sitesinde paylaşıldı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hattı haritası paylaştı. Diri fay hatlarının üzerinde 45 il ve 110 ilçe yer almakta. İşte, deprem riski taşıyan o iller;



8

AKSARAY, AYDIN, BALIKESIR, BOLU, BURDUR, BURSA, BİNGÖL, DENİZLİ,



9

ESKİŞEHİR, ERZİNCAN, ERZURUM, HAKKARİ HATAY İZMİR KAHRAMANMARAŞ MANİSA,



10

MUĞLA KOCAELİ KONYA, OSMANİYE SAKARYA

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR