MS Hastaları Nasıl Beslenmeli, MS Hatalığı Genetik mi?

Son yıllarda bir hayli artan ve oldukça merak edilen MS hastalığı hakkında en çok aratılan, MS hastaları nasıl beslenmeli? MS genetik mi? Sorularını sizin için araştırdık. İşte MS hastalığı hakkında merak edilenler….

30.07.2020-10:18 - (Son Güncelleme: 21.10.2021-15:56)

Ülkemizde Serdar Ortaç hastalığı olarak gündeme gelen MS hastalığı hakkında son dönemlerde en sık aratılan; MS hastaları nasıl beslenmeli? MS genetik mi? Sorularına dair tüm merak edilenleri haberimizde bir araya getirdi. 

MS HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

Öncelikle kısaca MS hastalığından bahsedelim. Multipl Skleroz hastalığı, vücudunu dışarıya karşı koruyan hücrelerin, bazı nedenlerden dolayı bozulması ve bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine özelliklede sinirle bağlantılı beyin ve omurilik hücrelerine karşı saldırıya geçmesidir. Son yıllarda gittikçe artan MS hastalığında, erken tanı oldukça önemli. Bununla beraber bir diğer önemli olan konu ise beslenme düzeni. Peki MS hastaları nasıl beslenmeli? 

MS hastalığında gıda seçimleri oldukça önemlidir. Bu nedenle MS hastalarına özel uygulanan bazı diyetler vardır. Bu diyetler uzman doktor eşliğinde doğru bir şekilde uygulandığında, daha az nüks ve daha az sağlık komplikasyonu görülmekte ve kişinin yaşam kalitesi artmaktadır. 

BESLENME VE MS HASTALIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİ 

MS hastalığında tüketilen bazı besinler, bağışıklık sistemini, sinir hücrelerini ve vücudun diğer bölümlerini etkilediğinden bu hastalıkta faydalı olabilmektedir. Beslenme ve MS hastalığı arasındaki ilişki ise aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

-Bağırsak bakterilerinin bağışıklık bozuklukları üzerindeki rolü

-Vitamin eksiklikleri

-Bazı besinlerin sinir sistemini desteklemesi ve koruması

-Sağlıklı beslenmenin genel vücut üzerinde faydaları

Prebiyotikler

Bağırsakta meydana gelen iyi bakterilerin beslenmesi için prebiyotikler oldukça önemlidir. Prebiyotiklere kısaca bakterileri besleyen gıdalar diyebiliriz ve gıdalar genellikle lif kaynaklıdır. 

Bazı prebiyotik gıdalar şu şekildedir :

-Enginar

-Sarımsak

-Pırasa

-Kuşkonmaz

-Soğan

-Hindiba

 Lif 

Vücudun düzenli bir sindirim sistemine sahip olmada oldukça önemli olan besinlerden biri lif oranı yüksek gıdalardır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bağırsaktaki sağlıklı bakterileri besleyen lifler genellikle; 

-Meyveler

-Sebzeler

-Mercimek gibi baklagiller

-Kepekli tahıllar

-Esmer pirinç gibi bitki bazlı gıdalarda görülür

D vitamini

D vitamini hepimiz için oldukça önemlidir. Ms hastaları için ise D vitaminin önemi daha fazladır. Bunun nedeni D vitamini yüksek kişilerde MS hastalığı görüle şansı daha azdır. Kemik sağlı için oldukça önemli olan D vitamini, kemik riski olan MS hastalarının ataklarını etkilemektedir. D vitamini eksik kişilerde kemik yoğunluğu ve osteoporoz riski vardır, bu durumda hareketlerin kısıtlanmasına neden olur. Ancak vücuda yeterli D vitamini alındığında bu semptomun önüne geçilebilir. En büyük D vitamini kaynağı güneştir, bunun yanında D vitaminin bol olduğu besinler; 

D vitamini herkes için önemlidir, ancak MS hastaları için özellikle yararlı olabilir. Ulusal Nörolojik Bozukluklar Enstitüsü’ne göre, yüksek D vitamini seviyesine sahip kişilerin MS gelişme şansı daha düşük olduğu görünmektedir. D vitamini kemik sağlığı için de önemlidir. MS hastalarında düşük kemik yoğunluğu ve osteoporoz riski vardır özellikle kolay hareket edemedikleri takdirde bu durumların görülme olasılığı daha yüksektir. Yeterli D vitamini alımı bunu önlemeye yardımcı olabilir. Vücuttaki D vitamininin çoğu güneş ışığı kaynaklıdır, ancak kişi gıdalarla da D vitamini alabilir:

-Yağlı balık

-Sığır karaciğeri

-Yumurta sarısı

-Kırmızı et

-Tahıl

-Süt

 Biyotin

Yaygın olarak H vitamini olarak bilinen ancak B vitamini biyotinde MS hastalığında önemli bir yere sahiptir. Peki biyotin hangi besinlerde bulunur? Gelin beraber bakalım.

-Yumurta

-Maya

-Sığır karaciğeri

-Ay çekirdeği

-Badem

-Ispanak

-Brokoli

-Tam buğday ekmeği

Doymamış Yağ Asitleri

Doymamış yağ asitleri ile desteklenen diyetlerin, bağışıklık sistemlerini güçlendirmede ve vücuttaki iltihabı kontrol etmede etkili olduğu, yapıla bazı araştırmalarda belirtilmiştir. 

Yurt dışında yayımlanan bir araştırmada, düşük PUFA alımının MS hastalığı riskini artırabileceği bilgisi yer alıyor. Yapılan çalışmada incelenen PUHA’ların  170.000’ den fazla kadında, kalp ve beyin fonksiyonlarını güçlendirdiği görülmektedir. PUHA içeren gıdalara verilebilecek en önemli örnek ise somon ve uskumru gibi yağlı balıklardır. 

Antioksidanlar

Tükettiğimiz birçok gıda antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan polifenol içerir. Bu durum hücrede meydana gelebilecek hasarı önlerken, MS hastaları içinde olumlu etkiler sağlar. Polifenol içeren besinler ise;

-Meyve

-Sebzeler

-Baharat

-Bakliyat

-Meyve

-Yeşillikler

Kilo Kontrolü

Yine yapılan farklı bir araştırmada, yaygın olarak çocukluk ve ergenlik döneminde oluşan obezitenin, ileride MS hastalığına yakalanma riskini artırabileceği gözlemlenmiştir. Aynı araştırmada yer alan bir diğer bilgide fazla kilonun hastalığın ilerlemesinde de rol oynadığıdır. Bu nedenle MS hastalığında kilo kontrolü oldukça önemlidir. MS semptomlarının kontrol altında tutulması için uzman doktorlar tarafından uygulanacak bazı diyetlerden destek alınmalıdır. 

MS HASTALARININ UZAK DURMASI GEREKEN YİYECEKLER

Bu hastalıkla mücadele edelerin bazı yiyeceklerden uzak durması, semptomların ağırlaşmaması ve hastalığın önüne geçilmesi için önemlidir. 

Doymuş yağlar ve işlenmiş gıdalar:

Hepimiz için oldukça zararlı olan işlenmiş yağlar, MS hastalarının da özellikle tüketmemesi gereken yiyecekler arasında yer alıyor. Doymuş yağ, trans yağ, hidrojene yağlar, ilave sodyum-tuz, ilave şeker içeriyorsa o yiyeceklerden uzak durmalısınız. 

Sodyum

Geçtiğimiz yıllarda bir tıp dergisinde yayımlanan makalede, yüksek düzeyde sodyum alımı MS hastası kişilerde semptomların tekrarlamasına neden olmaktadır. Sodyum içeriği yüksek olan bazı yiyecekler ise;

-Şekerli içecekler

-Aşırı miktarda kırmızı et

-Kızarmış yiyecekler

-Düşük lifli gıdalar

MS HASTALIĞI GENETİK Mİ? 

MS hastalığı hakkında en çok merak edilen bir diğer soru ise ‘MS hastalığı genetik mi? ‘ Bu soruya evet demek yanlış bir bilgi olmaz. Çünkü MS’lı anne ve babaların çocuklarında hastalığın görülme, diğer kişlerle kıyaslandığında 10 kat fazladır. Tabi MS hastalığındaki tek faktörün genetik yapı olmasını söylemek pek doğru değildir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal