M.S. 3 ve 4'üncü Yüzyıllardan Kalma Cam Fanus İçindeki Sıvının Ne Olduğu Belli Oldu

Sivas’ta kazı çalışmalarında bulunan M.S. 3 ve 4'üncü yüzyıllardan kalma cam fanusun içinde ne olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen cam fanusun içinde zeytinyağı olduğunu belirledi.

24.12.2021-13:48 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-13:48)

M.S. 3 ve 4'üncü yüzyıllardan kalma cam fanus, Sivas’ın Kurtlapa köyü yakınlarında bulundu. Sivas Arkeoloji Müzesi’nde birçok tarihi eserle birlikte sergilenen cam fanus, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) akademisyenleri tarafından inceleme altına alındı. 

TARİHİ ESER İÇİNDEKİ SIVININ ZEYTİNYAĞI OLDUĞU BELİRLENDİ

Araştırma sonuçlarında M.S. 3 ve 4'üncü yüzyıllara ait olduğu belirlenen ağzı tıkalı cam fanus içindeki sıvının, zeytinyağı olduğu açıklandı. 


Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCU) İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (CÜTAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Şimşir, M.S. 3 ve 4'üncü yüzyıllardan kalma cam fanusun bulunmasına ilşkin yaptığı açıklamada, ‘CÜTAM olarak Sivas'taki tarihi eserlerin neler olduğu, hangi döneme ait olduğu gibi bilgileri ilimize kazandırmak, çalışmalarımızın arasında yer almaktadır. Bugün burada Sivas'a ait bir bulgunun araştırılması yapılarak sonuca eriştirdik’ ifadelerine yer verdi.


Tarihi eser içindeki sıvının zeytinyağı olduğunun belirlenmesine yönelik değerlendirme yapan SCÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Erden Erpehlivan de ‘Bu çalışmayı yapmaya başlamadan önce biz belgelenmesi ve mental enerji konusunda bir çalışma yapıyorduk. Türkiye müzelerinde çok sık gördüğümüz bir örnek değil. Bu içerisinde malzemesi ile birlikte bulunmuş bir örnek. Bu bağlamda içerisinde arkeometrik analizler de gerçekleştirdik’ değerlendirmelerinde bulundu. 


ÇOK ENDER RASTLANAN BİR ÖRNEK

CÜTAM Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yavaş ise, arkeologlar tarafından bulunan tarihi eserin M.S. 3 ve 4'üncü yüzyıllara ait bir örneği olduğuna dikkat çekti. Yavaş, ‘Çok ender bir örnek olmasından dolayı da biz özellikle bu esere zarar vermeden bu analizi nasıl gerçekleştirebileceğimiz konusunda çalışmalar yaptık. Cam malzemenin ağzı toprakla kapatılmış ve hava akışı da kesilmiş. Dolayısıyla da buradan örnekler alırken, özellikle bu kil numunesinden aldığımız örnekle analizini gerçekleştirebildik. Böylelikle organik malzemeye zarar vermemiş olduk. Laboratuvarımızda bu örneğin özel tekniklerle ayrışmasını sağladık ve ondan sonra analizlerini yapabildik. Bunun sonucunda da içerisindeki bulunan maddenin zeytinyağı olabileceği hakkında fikrimiz oluştu’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal