Motorin ve benzin fiyatlarında son durum ne? Akaryakıta bir indirim daha mı geliyor? Fiyatlar otomobil tercihlerini değiştirdi

Akaryakıt fiyatları üzerinde etkili petrol fiyatlarında son dakika hareketliliği devam ediyor. Geçtiğimiz hafta motorin litre fiyatı için peş peşe indirim ve zam haberleri gelmiş, benzin zammı ise iptal edilmişti. Akaryakıt fiyatları ise yüksek kalmaya devam ederken vatandaşın elektrikli araçlara eğilim göstermesi söylendi. Elzem yere araç kullanmak ise artık tarih oldu. İşe gidiş için bile araç kullanımı da düşerken, vatandaşlar ortak araç kullanımına yöneldi.

11.07.2022-11:57 - (Son Güncelleme: 11.07.2022-17:11)

Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarına gelen peş peşe indirimler, vatandaş bir nebzede olsa rahatlatmıştı. Lakin son zamanlarda akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan petrolde başta Çin'in Şanghay kenti olmak üzere salgın vakaların tekrardan artması sonucunda piyasaları baskı altında tuttu. Bu gelişmelerle birlikte ABD ham petrolü haftanın ilk işlem günü olan pazartesi gününde 104 dolar seviyesine çekilirken, Brent petrol de 107 doların altını gördü. Petrol ve dolar kurundaki hareketlilik akaryakıt fiyatları da derinden etkilerken Kurban Bayramı öncesi indirim ve zam haberleri üst üste geldi. Petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte cuma gününde itibaren geçerli olacak şekilde motorin grubunda 2,10 TL'lik bir indirim yapıldı. Fakat indirim haberinin sonrasında flaş bir gelişme meydana geldi ve cumartesi günü motorin litre fiyatına tekrardan bir zam daha geldi. Peki güncel akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? İşte merak edilen sorunun cevabı.

Rusya - Ukrayna kriziyle birlikte brent petrol fiyatlarındaki ani yükseliş, döviz kurundaki dalgalanmalar sebebiyle 30 TL'ye kadar çıkan motorin fiyatlarına iki haftada 5,44 TL indirim yapılmıştı. 25 liranın altına gerileyen motorin son yapılan 84 kuruşluk zam ile tekrardan 25 liranın üzerine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Benzin grubunda ise 96 kuruş yapılması planlanan artış iptal edilmişti.


11 Temmuz Pazartesi güncel akaryakıt fiyatları

İstanbul

Motorin litre fiyatı 25,40 TL

Benzin litre fiyatı 25,19 TL

LPG litre fiyatı 10,21 TL

Ankara

Motorin litre fiyatı 25,56 TL

Benzin litre fiyatı 25,30 TL

LPG litre fiyatı 10,53 TL

İzmir

Motorin litre fiyatı 25,50 TL

Benzin litre fiyatı 25,32 TL

LPG litre fiyatı 10,33 TL

Akaryakıt fiyatları otomobil tercihlerini de değiştirdi

Ocak-Haziran 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre benzinli otomobil satışları yüzde 2, dizel otomobil satışları yüzde 31,1 ve oto gazlı otomobil satışları yüzde 63,8 gerilerken, hibrit otomobil satışları yüzde 4,6 ve elektrikli otomobil satışları yüzde 154 artış kaydetti. İlk yarı satış verileri, dünyada da yeni yaygınlaşmakta olan elektrikli otomobillerin Türkiye otomobil pazarından aldığı payın henüz düşük seviyelerde olduğuna işaret etti.

Ortak araç ile yakıt masrafını paylaşıyorlar

Haberde, işe gitmek gibi elzem bir neden ile araç kullananların sayısında dahi azalma olduğu dile getirilirken, bu duruma bir çare olarak yakın oturan iş arkadaşlarının araçlarını işe gidiş geliş için ortak kullanmaya başladıkları ifade ediliyor. Araç sahiplerinin yarısından fazlası bu yönteme başvurarak yakıt masrafını paylaştıklarını belirtiyorlar.


Benzin ve motorinde fiyatlar düşecek mi?

Yılbaşından günümüze kadar 7 ayda benzine yüzde 225, motorine ise yüzde 264 zam gelirken Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk fiyatların ne zaman düşeceğine dair önemli bilgiler paylaştı.

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatlarında düşüş yaşanabilecek olmasının ihtimaline dair açıklamalarda bulunan enerji uzmanı, “Eğer Temmuz ayında merkez bankalarının faiz artırımı olursa piyasaları etkileyecek brent aşağı doğru gelecek. Benzin ve motorin fiyatı da nispeten mevsimsel etkisini bir kenara bırakırsak eylülden sonra uluslararası piyasalarda gevşeme başlar. Ama doların değerini bir kenara bırakıyorum.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Çünkü fiyatları dolar da yüzde 100 etkiliyor. Dolayısıyla benim tahminim eylül-ekimde uluslararası piyasalarda farklı bir çatışma ortamı olmazsa uluslararası piyasalarda düşüş olacak. Dolar/TL kuru da eğer değişmez bu seviyelerde kalırsa eylül sonu ekim başında benzin ve motorin litre fiyatlarının 22-23 TL’lere ineceğini tahmin ediyorum” açıklamasında bulundu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal