Mostar Köprüsü nerede, hangi ülkede? YKS 2022 sorusu Mostar Köprüsü hangi ülkede ve kim tarafından yapılmıştır?

YKS sınavının ilk oturumu TYT sınavında sorulan Mostar Köprüsü merak konusu oldu. Sınavda Mostar köprüsünün nerede ve hangi ülkede olduğu adaylara soruldu. Sınavın ardından Mostar Köprüsü internette en çok araştırılan konulardan biri haline geldi. Peki Mostar Köprüsü nerede? İşte yanıtı…

19.06.2022-00:30 - (Son Güncelleme: 19.06.2022-00:30) Mostar Köprüsü nerede,  hangi ülkede? YKS 2022 sorusu Mostar Köprüsü hangi ülkede ve kim tarafından yapılmıştır?

YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de sorulan sorular sınavın ardından araştırılmaya başlandı. Bu sorulardan biri de Mostar Köprüsü sorusu oldu. Sınavda adaylara Mostar Köprüsü nerededir? Sorusu soruldu. Sınavın ardından Mostar Köprüsü’nün bulunduğu yer ve kim tarafından inşa edildiği gibi detaylar araştırılmaya başlandı. 

Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü nerededir?

YKS’ye katılan adaylara sorulan Mostar Köprüsü, Bosna Hersek’te bulunmaktadır. Mostar şehrinde bulunan Neretva nehri üzerinde yer alan Mostar Köprüsü, 1566 yılında inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen köprü, 8 Kasım 1993’te Bosna Savaşı sırasında Hırvat topçular tarafından top atışına tutulmuş, 9 Kasım 1993 tarihinde de yıkılmıştır. Mostar Köprüsü, Boşnak ve Hırvat mahallelerini birbirine bağlayan önemli bir köprüdür. 

Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen Mostar Köprüsü’nün yapımında 456 kalıp taş kullanılmıştır. Köprü 4 metre genişliğe, 24 metre yüksekliğe ve 30 metre uzunluğa sahiptir. Köprü geleneklere de ev sahipliği yapmıştır. Sevdiklerine cesaretlerini kanıtlamak isteyen erkekler, düğün öncesinde bu köprüden nehrin sularına atlarlarmış. 

Mostar Köprüsü1

Mostar Köprüsü; UNESCO, IRCICA ve Dünya Bankası ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)’nın katkılarıyla 1997 yılında yeniden inşa edilmiştir. 23 Temmuz 2004 tarihinde özel bir törenler İngiltere Prensi Charles tarafından yeniden açılmıştır. Tarihi köprü 2005 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne eklendi.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal