Modernize Edilen Samsun-Sivas Demir Yolu Hattında İlk Yük Treni Sefere Başladı

Modernizasyonu tamamlanan Samsun-Sivas demir yolu hattında ilk yük treni yolculuğuna başladı. Sivas Valisi Salih Ayhan, Samsun-Sivas demir yolu hattı modernizasyonu projesini Kalın İstasyonu'nda tetkik ederek, ilk yük treninin yolculuğa başlaması sebebiyle yapılan programa katıldı.

04.05.2020-13:03 - (Son Güncelleme: 04.05.2020-13:11) Modernize Edilen Samsun-Sivas Demir Yolu Hattında İlk Yük Treni Sefere Başladı
Modernizasyonu tamamlanan Samsun-Sivas demir yolu hattında ilk yük treni yolculuğuna başladı. Sivas Valisi Salih Ayhan, Samsun-Sivas demir yolu hattı modernizasyonu projesini Kalın İstasyonu'nda tetkik ederek, ilk yük treninin yolculuğa başlaması sebebiyle yapılan programa katıldı.

Ayhan, orada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bütün dünyanın küresel bir salgınla mücadele içerisinde olduğunu dile getirdi. Yaşamın sürdüğünü, üretim koşullarının hızlıca işlediğini ifade eden Ayhan, "İnşallah belki de yakın zamanda bu daha da hızlanacak. Bunun somut göstergelerinden birine birlikte şahit olacağız." şeklinde konuştu.

Ayhan, 2015 senesinde bu hattın bakıma alındığını hatırlatarak, "Kalın-Samsun hattında 5 yıldır çok hummalı, yoğun bir çalışma yapılmaktadır ve bugün itibarıyla da ticari seferler başlıyor. Bu hattın gerek ticari gerek sosyal anlamda çok büyük kazanımları var. Bu hat hem doğu, güney aksına giden bir hat olması nedeniyle hem de Karadeniz'e bağlantısı nedeniyle çok güçlü işlev görmektedir." ifadesini kullandı.

Projenin Avrupa Birliği'nden oldukça hibe aldığının altını çizen Ayhan, şu ifadeleri kullandı:
"350 milyon avroluk bir projedir. Yüzde 85'i fondan, yüzde 15'i de TCDD Genel Müdürlüğümüz tarafından karşılanmıştır. Projenin maliyetine baktığımız zaman ürkütücü bir rakam, büyük bir proje olduğu aşikar. Bu projede 378 kilometrenin tamamının altyapısı ve üstyapısı yenilenmiştir. Sinyalizasyon, trafikasyon, köprüler, menfezler, tarihi köprüler hepsi yenilenmiştir. Yaklaşık 78 köprünün 38'i tamamen yenilenmiş, geri kalanın da restorasyonu yapılmıştır. 1054 de menfez yapılmıştır."

Sivas'ın tren hatları gidiş yolu açısından çok kavşak bir noktada olduğunu ifade eden Ayhan, "İnşallah yakın zamanda da yüksek hızlı treni güzel bir törenle devreye alıp böylece Sivas'ın 2020 yılı içerisinde en büyük açılışlarını gerçekleştirmiş olacağız. Şimdi yenilenen hattın ilk seferleri başlıyor, Turhal'dan yük almaya gidiyor. 2019 yılı içerisinde geçici kabul yapılması aşamasından bu zamana kadar 2 milyon ton yük taşındı. Yıllık 3 milyon ton yük taşınması beklenmektedir." şeklinde konuştu.
Ayhan, sonrasında TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ile telefonla görüşme yaparak, trenin yolculuğunu başlattı. Türkiye'nin ilk demir yolu hatlarından biri olan ve 1932 senesinde hizmete açılan Samsun-Sivas Kalın hattı, 29 Eylül 2015'te modernize edilmek için ulaşıma kapatılmıştı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal