Mobbing Nedir?

İş yaşamında karşımıza çıkan ve ofis hastalığı olarak bilinen mobbingin ne anlama geldiği araştırma konusu oluyor. Çalışma hayatında karşılaştığımız ve motivasyon düşüren mobbing ne anlama gelmektedir?

17.02.2021-16:53 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-18:44)

İş hayatında çoğu insanın maruz kaldığı mobbingin ne olduğu ve ne anlama geldiği merak ediliyor. Bir zorbalık türü olarak karşımıza çıkan mobbing ne demek? Mobbing kelime anlamı nedir ve bu duruma maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Bu soruların yanıtlarını sizler için açıkladık.

MOBBING NE DEMEK?

Mobbing, ofis hastalığı olarak da bilinen bir zorbalık olarak karşımıza çıkmaktadır. İş yaşamında sık rastlanan bir durum olan mobbing türleri ve merak ediliyor. Peki, mobbing nedir?

'İş yerinde psikolojik taciz' kavramının uluslararası literatürde yaygın bir kullanım şekli olan mobbing, aşağılama, damgalama, alay, dışlama ve izolasyon gibi eylemlerle açığa çıkar.


Mobbing, bir kişi tarafından yapılabileceği gibi bir grup tarafından da yapılabilir. Bir iş yeri içerisinde bir grup çalışanın, belirli bir çalışana yönelik karşıt ya da düşmanca davranışlarda bulunduğunda ve bu çalışanın kendisini güvende hissetmesi ve görevlerini yerine getirmesi zorlaşması mobbing olarak ifade edilir. Mobbing davranışı gizli ya da doğrudan olabilir.

CEZASI VAR MI?

Mobbing'in adli bir suç olduğu kanun hükmünde kabul edilmiştir. Bu nedenle mobbing uygulayanlar için; Türk Ceza Kanunu'nun 105. maddesinde 'Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur.' ifadeleri kullanıldıktan sonra sçz konusu kanunda açıklamalar şu şekilde devam etmektedir: 'Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim/öğretim ilişkisinden kaynaklanan nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.'

TÜRLERİ NELERDİR?

Mobbing türlerinin neler olduğuna yönelik detaylar, konunun daha iyi anlaşılmasında yardımcı olacaktır. Peki mobbing türleri nelerdir?

- Belirli bir çalışan hakkında bir söylentiler yaymak

- İşçinin ofiste tecrit edilmesi

- Çalışanın görevlerini yapmasını zorlaştırmak

- Çalışanın işten ayrılmasını sağlamaya çalışmak

- Konuşurken sözünün kesilmesi

- Küskünlükler

- Yok saymak

- Lakap takmak

- Görmezden gelmek

- Yapılan işi sabote etmek

- Sürekli suçlama ve eleştirme

- Uygunsuz şakalar yapmak

- Statünün küçümsenmesi

- Cinsel tacizde bulunak 

- Sözlü-yazılı tehdit

- Kaba ve kötü sözlerle rencide etmek

- Motivasyonun kırılmaya çalışılması

- İş performansının dışında işler yüklenmesi

- Alışılmış iş düzenini bozularak farklı işlere yönlendirilmesi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal