Mısır piramidinde gizli geçit keşfedildi: Firavunun mezar odasına gidiyor olabilir

Mısır’da yer alan dünyanın 7 harikasından biri olan Giza piramitlerinin en büyüğü olan Keops Pirmadi’nin içinde firavunun mezar odasına ulaşılabileceği düşünülen gizli bir koridor keşfedildi.

03.03.2023-10:51 - (Son Güncelleme: 03.03.2023-17:50) Mısır piramidinde gizli geçit keşfedildi: Firavunun mezar odasına gidiyor olabilir

Mısır basınında yer alan haberlere göre, Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa, 2015 senesinde başlatılan Pramitler Keşif Projesi kapsamında Keops Primidi’nin önünde bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

AA’da yer alan haberde, Mısırlı Bakan, keşfin Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, Tarihi Eserler Yüksek Konseyi ve Kahire Üniversitesi'nin başta olmak üzere Fransa, ABD, Japonya, Almanya ve Kanada’daki uluslararası üniversitelerin çalışmaları sonucunun bir meyvesi olduğunu belirtti.

Keops Piramidi'nin içindeki en önemli uluslararası keşif

Masrawy isimli internet sitesinin haberine göre, projede yer alan Mısırlı arkeolog Zahi Havvas, Keops Pramidi’nin içindeki son derece önemli bir uluslararası keşifle karşı karşıya olduklarını ve bu keşfin dünya çapında büyük bir yankı uyandıracağını belirtti.

Havvas, "Kral Khufu'nun mezar odasının bulunamadığını düşünüyorum ve bu geçidin Kral Khufu'nun mezar odasını koruduğuna inanıyorum. Daha fazla sırrı ortaya çıkarabilmemiz için araştırmayı tamamlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Keşif 7 yıl süren kesintisiz çalışmanın sonucu

Kahire Üniversite Rektörü Muhammed el-Haşt yaptığı açıklamada, bu gizli koridorun 7 yıllık bir çalışma sonucu bulunduğunu açıkladı.

Haşt, Kahire Üniversitesi'nin de içinde yer aldığı ekibin bu keşif üzerine araştırma projesini tamamladığını ve Ocak 2023'te uluslararası bilimsel dergilerden Nature ve NTD&E'de uluslararası bilimsel yayına kabul edildiğini aktardı.

Araştırma ekibinin boşluğu ilk olarak 2016’da keşfet ve bunun 2017, 2018 ve 2019’da 5 teknik kullanılarak doğruladığını belli eden Haşt, “ Ekibin geçidi keşfetmek, incelemek ve nasıl açılacağına karar vermek için piramidin içinde küçük bir delik açmayı ve dürbün veya küçük bir robot yerleştirmeyi önerdiğini” ifade etti.

Dünyanın yedi harikası'ndan biri

Mısır'da 4. Firavun Hanedanlığı döneminde yaşayan Kral Khufu'nun adıyla da anılan Keops Piramidi'nin MÖ 2566-2589 yıllarında inşa edildiği sanılıyor.

Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Keops Piramidi, 140 metre yüksekliğinde ve Giza piramitlerinin en büyüğü.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal