Mısır ile Yakınlaşma Ümit Oldu: Türkiye'nin Ara Buluculuk Yapmasına Karşı Değiliz

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Vekili İbrahim Munir, Mısır idaresi ile 2013'ten bu yana yaşadıkları buhranın çözümünde Türkiye'nin ara buluculuğuna karşı durmadıkları mesajını aktardı.

27.03.2021-15:06 - (Son Güncelleme: 27.03.2021-15:06) Mısır ile Yakınlaşma Ümit Oldu: Türkiye'nin Ara Buluculuk Yapmasına Karşı Değiliz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 12 Mart tarihinde yaptığı "Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı." ifadeleriyle açıklamasının akabinde Katar merkezli Al Jazeera Mubasher televizyonuna açıklamasından Munir, meseleyle alakalı açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Mısır arasında bir yakınlaşma olması halinde bir takım İhvan idarecilerinin Mısır'a teslim edilmesine imkan olup olmadığıyla ilgili soruyu Munir, "Türk yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkı, siyasi mülteciye saygı duyuyor. Uluslararası kanunlar da buna (siyasi mültecilerin teslim edilmesine) karşı çıkıyor ve Türkiye de bu kanunlara bağlı. Biz de Türkiye'nin bu eğiliminin değişmeyeceğini iyi biliyoruz. Türkiye dürüst ve manevra yapmıyor." sözleriyle cevapladı.

Türkiye'nin İhvan'a bağlı veya ona yakın uydu kanallarını kapatıp kapatmayacağı hususunda da Munir, kanalların kapatılmayacağını fakat Mısır'la alakalı siyasi ifade ile üslupta değişim olması, bu açıdan Türk medya yayın kurallarına riayet edilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bunu isteme hakkı olduğunu dile getirdi. Türkiye'deki Mısırlı muhalif medya personellerine seslenen Munir, ev sahibi ülkenin isteklerine icabet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

2 ülke arasında yakınlaşma yaşanması halinde Türkiye'nin İhvan ve Mısır idaresi arasında ara buluculuk yapma olasılığıyla alakalı Munir, şu açıklamada bulundu:

"Hayır işleyenin önünde durmayız. Türk yönetimi, Mısır'da çok büyük zulümler işlendiğini, tutuklamalar ve idamlar olduğunu biliyor. Gerçekleşecek bir uzlaşıda bunun göz ardı edilmesi söz konusu olamaz. Sonuç olarak rejimle yaşanan bu krizi çözecek olana teşekkür ederiz."

Yakınlaşmanın, İhvan'ın, rejimle uzlaşması adına bir fırsat kapısı olup olmadığı sorusuna Munir, "uzlaşıya karşı çıkmadıkları ancak kendilerinin de bazı hakları olduğu" yanıtını verdi. İhvan'ın Mısır'da bulunan muhalefetin hepsini temsil etmediğini belirten Munir, rejimle anlaşma kapısının açılması ve bu durumun bütün muhaliflere sunulması halinde buna karşı durmayacaklarını, çıkarlarsa yanlış yapmış olacaklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 12 Mart tarihinde dış politikayla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye-Mısır münasebetlerinin normalleştirilmesinde 2 ülkenin de herhangi bir ön şart sunup sunmadığının sorulmasına şu cevabı verdi: 

"Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan gelmedi. Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiçbir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor. Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir. O nedenle belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor. Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı."

Mısırlı bir istihbarat görevlisi ise 12 Mart tarihinde, Türk istihbaratından, Kahire'de toplantı gerçekleştirilmesi doğrultusunda talep aldıklarını ve bu durumu memnuniyetle karşıladıklarını dile getirmişti.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal