Milyonları rahatlatacak düzenlemeler yasalaştı: 3 yasa Resmi Gazete’de yayımlandı

Geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçen yargı paketi, yeni tarım yasası ve maaş ile ikramiyelerin ödenmesine dair paket Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

06.04.2023-09:38 - (Son Güncelleme: 06.04.2023-16:46)

Emekli maaşlarının 7 bin 500 liraya çıkarılması ve bayram ikramiyesinin 2000 TL’ye yükseltilmesi ile yargı paketi ve yeni tarım paketi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Maaşlara zam paketi tamamlandı

Akşam’ın yer verdiği habere göre; maaşlara düzenleme getirilen alanlar şu şekilde:

EMEKLİLER: Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayınlanan yasayla 1100 lira olan emeklinin bayramk ikramiyesi 2000 liraya çıktı. En düşük emekli maaşı da 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltildi. zamıl maaş ve ikramiyeler haftaya ödenecek.

YARGI ÜYELERİ: Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kıstas aylık oranı Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacak.

GAZİLER: Muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderildi. Asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Hak sahibinin ölümü halinde bu aylık dul eşe yüzde 75 oranında bağlanacak ancak dul eşin tekrar evlenmesi halinde kesilecek.

KORUCULAR: Güvenlik korucuları ve vefatları halinde hak sahiplerine bağlanan emekli aylığı, 1 Nisan'dan itibaren en düşük 7 bin 500 lira oldu.

UZMAN DOKTOR: Uzman tabip ve tabip kadro veya pozisyonlarında bulunan personel arasında ücret dengesi sağlandı. Şu anda 23 bin 389 lira maaş alan kamuda çalışan bir uzman doktorun maaşı 38 bin 517 liraya çıktı.

GEÇİCİ İŞÇİ: Geçici işçinin çalışma süresi arttı. Bu işçiler bulunduğu işyerlerinde boş olan sürekli işçi kadrolarına geçirilecek.

FEDAKARLIK MADALYASI: Cumhurbaşkanı kararı ile deprem, yangın, sel gibi afetler ve tehlikeli salgın hastalıklarla mücadelede üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlık gösteren Türk vatandaşlarına Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası, yabancılara Üstün Fedakarlık Nişanı verilecek.

SGK PERSONELİ: EYT düzenlemesinin hızlandırılamı için SGK çalışanlarına 3 ay fazla mesai ücreti verilecek.

Resmi Gazete

Ödemeler bayramdan önce yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki aylıklar ile emeklilerin bayram ikramiyelerinin 14-19 Nisan'da ödeneceğini duyurdu. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, emeklilerin aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri bayramdan önce ödenecek. SSK kapsamında aylık alanlardan ödeme günü 17, 18, 19 ve 20 Nisan olanlara 14 Nisan'da, ödeme günü 21, 22 ve 23 Nisan olanlara 15 Nisan'da, ödeme günü 24, 25 ve 26 Nisan olanlara 16 Nisan'da ödeme yapılacak. Bağ-Kur kapsamında olanlardan ödeme günü 25 ve 26 Nisan olanlara 17 Nisan'da, ödeme günü 27 ve 28 Nisan olanlara 18 Nisan'da, Emekli Sandığı kapsamında aylık alanlara ise 19 Nisan'da aylık ve ikramiyeleri ödenecek.

SSK emeklileri

- Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanlar: 14 Nisan

- Ödeme günü 21, 22, 23 olanlar: 15 Nisan

- Ödeme günü 24, 25, 26 olanlar: 16 Nisan

Bağ-kur emeklileri

- Ödeme günü 25, 26 olanlar: 17 Nisan

- Ödeme günü 27, 28 olanlar: 18 Nisan

EYT’li öğretmenlere özel düzenleme geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), EYT düzenlemesi kapsamında emekli olmak üzere görevden ayrılıp tekrar aynı işyerinde göreve başlayacak personele yönelik de düzenleme yaptı. Bu kapsamda, emeklilik müracaat dilekçesinde hem işten ayrılış hem de işe başlama talebi bulunan özel okul öğretmenlerinin müracaatlarında, sözleşme hariç yeni belge talep edilmeyecek. Bu durumda olan öğretmenlerin emekli oldukları okulla yeniden sözleşme imzalamaları halinde mevzuatta yer alan "en az 1 yıllık sözleşme süresi" koşulu aranmayacak. Bakanlık, bu durumdaki personelin bu sözleşmeyi imzalayarak görevden ayrılışını takip eden ilk iş günü yeniden göreve başlatılabilmelerine yönelik düzenleme de yaptı.

EYT

EYT’liler ödemelerini almaya başladı

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından ilk maaş ödemeleri başladı. Emeklilik başvurusunu mart ayı içinde yapanarak maaş bağlama işlemini tamamlayanlara birikmiş tutar ödemesi yapılıyor. Alınan bilgiye göre 1.6 milyon başvurudan 250 binden fazlasının işlemi tamamlandı. Mevzuata göre mart ayında başvuranlar 1 Nisan'dan itibaren emekli sayılıyor. EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar 1 Nisan-17 Nisan arasındaki farkları, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadarki farkı birikmiş olarak alacaklar. Ödeme ile ilgili detaylaı e-Devlet'te "diğer emeklilik işlemleri" bölümünden "emekli günlük ödeme kısmı" sorgulaması yaparak görmek mümkün. Emeklilik için bugüne kadar 2 milyon EYT'li başvurdu.

Ev sahibi - kiracı davaları son buluyor

Resmi Gazete'de yayınlanan ve 7. Yargı Paketi olarak bilinen düzenleme ile artık konutta yapılacak haciz için hakim kararı gerekecek. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılamayacak. Kira uyuşmazlıkları ise arabuluculuk kapsamına alındı. Böylece yıllık 200 bin-250 bin adet olan olan kiracı ve kiraya veren arasındaki dava süreleri 2-4 yıldan 4 haftaya kadar inecek. Ancak kira davalarında arabulucu zorunluluğu 1 Eylül'de başlayacak. 1 Eylül'den itibaren taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunda. Müracaatlar, arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılacak.

Tarımda yeni dönem başlıyor

Tarım ve orman alanlarında düzenlemeleri içeren kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda yeni bir dönemin başladığını belirterek "Yürürlüğe giren kanunlarımızla, bitkisel ve hayvansal üretimde etkin bir planlama yapacağız. Gıda arz güvenliğiyle ilgili olası riskleri minimize edeceğiz. Üretimde sürekliliği sağlayacak ve verimliliği artıracağız. Kanun, ormancılıkta önemli düzenlemeleri de içeriyor. Orman köylüsü ormandan sağlanan gelire ortak olacak. Orman yangınlarında hayatını kaybedenler şehit statüsünde olacak. Dijital uygulamaları güçlendirerek ormanlarımızı daha etkin koruyacağız" dedi. Kirişci, yürürlüğe giren kanunla, Türkiye'de lif ve tohum amaçlı üretilen kenevirde de yeni bir dönemin başladığına işaret ederek, artık TMO kontrol ve denetiminde tıbbi amaçlı kenevir üretiminin yapılabileceğini kaydetti. Yeni düzenlemelerden bazıları şöyle:

* Tarım Kanunu'nda yapılan en önemli değişiklik sözleşmeli üretimle ilgili oldu. Düzenlemeyle tarım sektöründe sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak, sözleşmeli üretimi özendirmek için üreticilere, desteklerin verilmesinde öncelik tanınacak.

* İhtilaflı tarım arazileri kiralanabilecek.

* Devlet ormanlarına yıkıntı veya inşaat atığı atmak, hafriyat veya çöp dökmek suretiyle çevreye verilen zarar "orman suçu" sayılacak.

* Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı orman yangınına sebep olanlara verilen 2 yıldan 7 yıla kadar olan hapis cezası, 3 yıldan 10 yıla çıkarılacak.

* Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere veya üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunlu olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal