Milyonları İlgilendiren Haber: Emeklilik Primi Eksik Olana Toplu Para!

Yıl ve yaş şartını doldurmuş olmasına rağmen primi eksik olduğu için emekli olamayanlara toplu para imkanı olduğu ortaya çıktı. Bunun için SGK'ya dilekçe ile başvurmak mümkün. İşte detaylar...

09.02.2022-09:39 - (Son Güncelleme: 09.02.2022-14:32)

Her çalışan bir bireyin hayali emekli olmaktır. Ülkemizde ise emekli olmak için yıl, yaş ve prim şartlarını doldurmak gerekiyor. 3 şartı da tamamlayanlar emekli maaşına kavuşabiliyor. Fakat yıl ve yaş şartını doldurmuş olmasına rağmen primi eksik olduğu için emekli olamayan pek çok insan var. Bu kişilere de toplu ödeme imkanı bulunuyor. Bu kişiler, birikmiş primlerini toptan geri alabiliyor.


ASGARİ ÜCRETİN AYLIK NET TUTARININ ÜÇTE BİRİNDEN AZ OLMASI ŞART

65 yaş aylığı ise, memur maaş katsayısındaki artışa nazaran her sene ocak ve temmuz ayında yeniden açıklanıyor. 65 yaşını doldurmuş, hiçbir sosyal güvencesi, herhangi bir geliri olmayan kişilere devlet maaş ödüyor. Emekli maaşı olanlar, nafaka alanlar, dul ve yetim aylığı alanlar, sosyal hizmetlerden harçlık ödeneği alanlar, muhtaçlık sınırının üzerinde geliri olanlar yaşlılık aylığından yararlanamıyor. Maaş alabilmek için de kişinin kendisinin ve eşinin kişi başına düşen ortalama aylık gelirinin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olması lazım. Çünkü, 2022 yılı için bu rakam 1.417 lira. Yeni düzenleme ile 65 aylığı yüzde 31 artarak, 2022’nin temmuz ayına kadar aylık bin 84 lira olarak ödenecek.

ENGELLİ MAAŞLARINA ZAM

2022’de engelli maaşlarınada zam oldu. Engelli yardımından faydalanmak için ise 18 yaşından büyük, 65 yaşından küçük olmak, sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmamak ve hiçbir gelire sahip olmamak gerekiyor. Ocak ayından sonra yüzde 40-69 arası engelli olanlara ödenen aylık maaş 865 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli olanlara ödenen maaş 1.298 liraya kadar yükseldi. 18 yaşından küçük özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya yüzde 40 ve üzeri oranda engelli yakını olanlara ödenen maaş da aylık 865 liraya çıktı. Engelli yardımlarından da sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri 1.417 liradan az olanlar yararlanabiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal