Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: En düşük emekli maaşına düzenleme geliyor

Çalışan emeklilere 5 bin TL ikramiye düzenlemesinin de içerisinde yer aldığı Torba Yasa teklifini kabul eden TBMM, 16 Ocak’a kadar tatile girdi. Meclis’in tatil sonrası gündeminin ilk sırasında en düşük emekli maaşına yapılacak olan zam olacak. Konu hakkında hazırlanacak düzenlemenin hızlıca yasalaştırılacağı tahmin ediliyor. İşte detaylar…

02.01.2024-10:07 - (Son Güncelleme: 02.01.2024-17:35)

Asgari Ücret sürecinin geride kalması sonrasında artık gözler emekli maaşlarına yapılacak zamma çevrildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yeni yıl zamları ile en düşük emekli maaşına yapılacak olan zam gündemin üst basamaklarındaki yerini koruyor.

AK Parti kulislerinde, asgari ücrette yapılan artışın en düşük emekli maaşına yansıtılması yönünde bir beklenti bulunuyor. Genel merkez ve grup yöneticileri, vatandaşın beklentilerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bakanlara ilettiler.

Kabinenin ilk gündemi

AK Parti kurmayları, "Cumhurbaşkanımız da zaman zaman bu konu gündeme geldiğinde emeklilerle ilgili yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapılacağını söylemişti.

Emekli Maaşı

İlk yapılacak Kabine'de konu gündeme gelecek. Çıkan karara göre teklif TBMM Başkanlığına sunulur" dedi. Kulislerde, rakamın 10 bin liranın altına düşmeyeceği, 11-12 bin lirayı da bulabileceği konuşuluyor. Ancak net rakamın bütçe olanakları içinde yapılacak hesaplarla netleşmesi bekleniyor.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekliler için Ocak ayı 2024 yılının ilk 6 ayı için artış zamanı oluyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık oran kadar enflasyon artışı alıyor. 5 aylık enflasyon yüzde 33.66 olurken 6 aylık enflasyonun da yüzde 38-40 bandında çıkması bekleniyor.

Bu noktada eğer refah payı verilirse bu oranın yükselmesi söz konusu olabilecek. Ayrıca 7.500 TL olan taban maaşın artırılması ve kök maaşlarla ilgili bir seyyanen düzeltme ve ile kademeli zam yapılması da gündemde. En düşük Emekli Maaşı için 10 bin ila 12 bin TL arasında bir rakam belirlenmesi bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal