Milyonlarca kadın çalışanı ilgilendiriyor! Evlilik öncesi tazminat alınabilir mi?

Evlenen kadınların kıdem tazminatı alma hakkına sahip olması için 1 yıl bitmeden işten ayrılması gerekiyor. Bununla birlikte dilekçede mutlaka gerekçe belirtmeli.

10.03.2022-18:16 - (Son Güncelleme: 10.03.2022-18:16) Milyonlarca kadın çalışanı ilgilendiriyor! Evlilik öncesi tazminat alınabilir mi?

Türkiye’de kıdem tazminatı almak için iş yerinden haksız ve sebepsiz yere çıkartılmak ya da haklı bir gerekçe ile işten istifa etmek gerekiyor. Öte yandan kıdem tazminatında bir avantaj da evlenen kadınlara sağlanıyor. 

Dilekçeye dikkat

İşyerinde bir yılını dolduran kadın işçiler, evlendikleri tarihten itibaren birikmiş kıdem tazminatını alabiliyor. 

Evlenen kadınların söz konusu haktan yararlanabilmeleri için iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren yazılı şekilde feshi, evlilik belgesinin işverene sunulması ve iş sözleşmesinin feshinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerektiği kaydedildi. 

Evlilik öncesi tazminat alınabilir mi?

Bu kapsamda kıdem tazminatından yararlanmak isteyen kadınların, hem süreye hem de fesih etme gerekçesine dikkat etmesi gerekiyor. Dilekçe de ‘evlilik sebebiyle fesih yapıldığı’ açıkça yazılmadığı takdirde, evlilikle birlikte alınan kıdem tazminatı da riske giriyor. 

Haktan yararlanmak için hazırlanan yazılı başvurunun noter huzurunda yapılması da ispat anlamında kadın çalışanın elini kuvvetlendiriyor. Bununla birlikte bu haktan yararlanan kadın çalışanlar ihbar tazminatını alamıyor. 

Hakta sınırlama bulunmuyor

Kadın çalışan ilk evliliğinde kıdem tazminatını almış olmasına rağmen ikinci evliliğinde de aynı şartları taşıyorsa kıdem tazminatından yararlanabiliyor. Bu haktan yararlanmak için bir sınırlama bulunmuyor.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal