Milyonlarca emekli Cuma gününü bekliyor! Yeni zamlı maaşlar netleşti

Memur ve emekli zam haberine odaklandı. Temmuz ayı içerisinde yapılacak ek zam için geri sayım başladı. İşte haberin detayları...

30.05.2022-17:11 - (Son Güncelleme: 30.05.2022-17:59)

Temmuz zammı (ek zam) için geri sayım sürmeye devam ediyor. Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının sonrasında emekli ve memur maaşları için 4 aylık zam oranı ise kesinleşti. Gözler şuan Cuma gününe doğru çevrildi. 

Emekli zammı ve memur zammı ne kadar olacak? 

Sabah gazetesinde yer verilen habere ilişkin; emekli ve memur Temmuz zammı için belirleyici olacak ve milyonlarca kişinin gelirini direkt etkileyecek enflasyon verileri açıklanmaya sürmeye devam ederken, enflasyon beklentisi ve tahminleri de netleşmektedir. Merkez Bankası Mayıs ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlarını duyurdu. Buna yönelik Mayıs 2022 enflasyon beklentisi yüzde 3,97, Haziran ayı enflasyon beklentisi de yüzde 2,97 olarak kayıtlara geçti. 

Peki emekli zammı nasıl hesaplanır? 

Türkiye'de emekli zammı Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirlenmektedir. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları, Ocak ayında bir geçmiş dönemdeki Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, Temmuz ayında da Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam almaktadır. 

Enflasyon farkı ve toplu sözleşme zam oranı etkili oluyor 

Memur ve memur emeklileri de; her yıl 2 kez önceki aldığı toplu sözleşme zammının üzerinde olan 6 aylık enflasyon farkı ile birlikte yeni toplu sözleşme zammı alıyor. 4 aylık emekli zammı ve memur enflasyon farkı ne kadar oldu? Konuya yönelik Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), TÜFE endeksinin Nisan ayı ile beraber 904,79'a yükseldiğini açıkladı. Böylece 4 aylık enflasyon oranını yüzde 31,71 olarak göze çarptı. 

4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı kesinleşti 

Bu rakam 4 aylık emekli zammı olarak netleşmiştir. SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için enflasyon oranının direkt belirleyici olmasından dolayı, 4 aylık enflasyon oranı ile şimdiden 31,71 zam oranı kesinleşti. Böylece bundan sonraki aylarda enflasyon oranı sıfır çıksa bile yüzde 31,71 SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları için belirleyici olacaktır. Mayıs ve Haziran ayı enflasyon oranının duyurulması ardından bu zam oranı daha da artacaktır. Açıklanmış olan Nisan ayı enflasyon oranı ile Ocak 2022'de yüzde 7,5 toplu sözleşme zammı alan memurlar için 4 aylık enflasyon farkı da kesinleşmiştir. Temmuz 2021'de belirlenmiş olan toplu sözleşmeye yönelik; memur ve memur emeklisi Temmuz 2022 yılında yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacaktır. 


4 aylık memur enflasyon farkı+toplu sözleşme zammı 

Tüm bunlarla birlikte 4 aylık enflasyon farkı yüzde 24,21 olurken, buna yüzde 7 toplu sözleşme zammı ilave edilince de memur zammı da yüzde 31,21 oldu. 

Anket sonuçları belli oldu 

Merkez Bankası enflasyon beklentisi belli oldu. Mayıs Ayı Piyasa Katılımcıları Anketine yönelik, Mayıs ayı beklenen enflasyon oranı yüzde 3,97 olarak göze çarparken, Haziran ayı için bu rakam yüzde 2,97 olarak kayıtlara geçmiştir. 

Saat 10.00’da son dakika olarak açıklanacak 

Söz konusu Mayıs 2022 enflasyon oranı 3 Haziran Cuma günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından saat 10:00'da son dakika olarak açıklanacaktır. Bu enflasyon oranı emekli ve memur Temmuz zammı için önem arz etmesinin yanı sıra ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren, 'Haziran ayı kira artış oranı' için de belirleyici nitelikte olacaktır. 

Merkez Bankası’nın anketine ilişkin Mayıs ayı enflasyon oranı 

4 aylık enflasyon oranı yüzde 31,71 olarak kesinleşmişti. Eğer Merkez Bankası'nın anketine yönelik Mayıs ayı enflasyon oranı gerçekleşirse, 5 aylık enflasyon yüzde 36,95, memur enflasyon farkı da yüzde 29,45 olacaktır. 

Peki emekli ve memur Temmuz zammı ne kadar olacak? 

Mayıs ve Haziran ayı enflasyon beklentisi gerçekleşmesi halinde, TÜFE endeksi 968,65'e yükselecek. Bununla beraber SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için belirleyici olacak 6 aylık enflasyon oranı yüzde 41 olacaktır. Memur ve memur emeklisi de enflasyon farkı+toplu sözleşme zammı hesabına ilişkin yüzde 40,5 zam alacak. 


Emekli ve memur zammı 

Emekli ve memur Temmuz zammı için artık son aya girilecekken, yapılacak olan zamlara ek olarak sosyal refah düzenlemesi gündeme gelmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, hem emekli hem de memurlar adına sosyal refah düzenlemeleri ile birlikte ek zamların gündemde olduğunun sinyalini verdi. 

En düşük emekli ve memur maaşı ne kadar olacak?

Eğer beklentilere ilişkin yüzde 41'lik 6 aylık enflasyon ve Ocak ayındaki gibi memur ve memur emeklisine yüzde 2,5'luk ek zam gerçekleşirse; SSK Bağ-Kur emeklisi yüzde 41, memur ve memur emeklisi yüzde 40,5 veya ek zamlı olarak yüzde 43 zam alacaktır. 

Böylece bu hesaba yönelik; 

En düşük maaş memurlarda 6.429 TL'den 9.033 TL'ye; ek zamlı olursa 9.193 TL'ye

En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4.289 TL'den 6.026 TL'ye; ek zamlı olursa 6.133 TL'ye

Esnafta 2.948 TL'den 4.156 TL'ye, 

2000'den önce emekli olan SSK'lılarda ise bu rakam 3.292 TL'den 4.641 TL'ye çıkacak. 

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ek zammın seyyanen olması gündemde yer almaktadır.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal