Milyonlarca çalışanın gözü bu haftada: Asgari ücret zammı için geri sayım başladı

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammında kritik hafta başlıyor. Yeni asgari ücretin Cuma gününe kadar netlik kazanması beklenirken çalışan emeklilere 5 bin TL ikramiye düzenlemesi de bu hafta meclisten geçecek. İşte detaylar…

25.12.2023-09:11 - (Son Güncelleme: 25.12.2023-17:42)

Türkiye’de tüm gözler Asgari Ücret görüşmeleri sonucunda ortaya çıkacak rakama çevrildi. Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, kalanını ise dolaylı yoldan etkileyecek olan 2024 yılı asgari ücretin ne kadar olacağı sorusunun bu hafta yanıt bulması bekleniyor.

İlk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını 18 Aralık'ta görüşmelerde belli bir aşamayı geride bırakırken nihai kararın hafta içinde belirlenerek en geç 29 Aralık Cuma gününe kadar açıklanması gerekiyor. Asgari ücret halen net 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor.

Çalışan emeklilere 5 bin TL ikramiye

Asgari ücretle birlikte yeni haftanın bir diğer konusu çalışan emekliye 5 bin lira ödemeyi de içeren Torba Yasa olacak. 5 bin lira ikramiyeyi içeren Torba Yasa'nın kalan maddeleri yarın görüşülmeye başlanacak. Yasanın 27 Aralık'a kadar Genel Kurul'dan geçirilmesi planlanıyor. Ardından 5 milyona yakın çalışan emekli, 28-29 Aralık'ta ikramiyelerini alacak.

Asgari Ücret

Memurların gözü 3 Ocak’ta 

Emekli ve memurun ocak zamları için de son bir haftaya giriliyor. Emekli ve memur zamları için 3 Ocak'ta açıklanacak Enflasyon verileri belirleyici olacak. TÜİK verilerine göre 5 aylık TÜFE 33.66 olarak gerçekleşti. Buna göre ocakta yüzde 15 sözleşme zammı da alacak olan memur ve memur emeklilerinen enflasyon farkıyla birlikte yüzde 50 civarında Zam alması bekleniyor. Enflasyon oranında zam alan işçi ve Bağ-Kur emeklileri ise aralık enflasyonu sıfır çıksa bile yüzde yüzde 33.6 zam alacak. Aylık enflasyonun aralıkta yüzde 3 gelmesi durumunda zam oranı yüzde 37.7'ye çıkacak.

İTO’dan asgari ücret teklifi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin en az 3 skalada belirlenmesini istedi. Avdagiç, nasıl yatırımlar için 1'den 6'ya kadar farklı teşviklerin uygulandığı bölgeler varsa asgari ücretin de 6 skala olmasa bile 3 veya 4 skala olarak belirlenebileceğini vurgulayarak "Asgari ücret, bölgesel değerlendirilip belirlenebilir. İstanbul'daki asgari ücretle, 6. bölge kapsamındaki illerdeki asgari ücretin aynı olmaması gerekiyor. Dolayısıyla asgari ücretin gelişmiş illerde biraz daha yüksek, gelişmekte olan illerde görece olarak bunun altında bir skalayla belirlenmesi bir fayda sağlayacaktır" dedi. Avdagiç, asgari ücretle beraber iş dünyasının üzerinde durduğu bir konunun ise gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi ihtiyacı olduğunu ifade etti. Avdagiç, çalışanların gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesinin yanı sıra SGK üst limitinin revize edilmesinin de çalışma hayatı için önemli bir açılım olabileceğini belirtti. (Akşam)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal