Milyonlarca çalışana karşı şok karar, yıllık izinleriniz iptal olabilir!

Yargıtay’dan milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren bir karar geldi. Buna göre, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bir işçinin on altı yıldan fazla süre çalışmasına karşın izin kullanmamasını hayatın olağan akışına aykırı olduğuna karar verdi. Söz konusu kararla beraber yıllarca izin yapmayarak izinlerini biriktiren işçilerin hayalleri kaybolacak.

01.04.2022-11:54 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-17:03) Milyonlarca çalışana karşı şok karar, yıllık izinleriniz iptal olabilir!

16 sene boyunca aynı şirkette çalışan ve sonrasında da emekli olan işçi, yıllık izin ücretlerinin kendisine ödenmediği iddiasıyla dava açtı. 09.02.2000 - 02.09.2016 tarihleri arasında sürekli olarak araç ve nakliye dağıtım personeli görevinde çalıştığını söyleyen işçi; fazla çalışma ve ulusal bayramlarda alınan genel tatil ücret alacaklarının kendisine ödenmediğini belirtti.

Devreye Yargıtay girdi

Söz konusu vatandaş kıdem tazminatını almak istediğini, ihtarnameye karşılık herhangi bir ödeme gerçekleşmediğini, kıdem tazminatı ile birlikte işçilik alacaklarının bir bölümünün hüküm altına alınmasını istediğini belirtti. Davalı şirket ise kendisine yönelik ortaya atılan bu iddiaları reddetti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ardından davalı olan şirket bu kararı istinaf ettiğini söyledi. Bölge Adliye Mahkemesi de yapılan bu itirazı reddetti. Davalı şirket de son olarak çıkan kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Milyonlarca çalışana karşı şok karar, yıllık izinleriniz iptal olabilir!

Yargıtay; çalışan bir vatandaşın 16 yıldan fazla çalışmasına karşılık yıllık izin kullanmasını hayatın normal akışına aykırı buldu. Verilen kararda şu ifadeler yer aldı: "Somut uyuşmazlıkta, davacı tarafça belirsiz alacak davası açılmıştır. 4857 sayılı İş Kanununun 59.maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır.

Nedenin haklı olması önem arz etmiyor

Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır. Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır.

Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir. Somut olayda, davacı dava dilekçesinde çalışması boyunca hiç yıllık ücretli izin kullanmadığını iddia etmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporuna göre 09.02.2000- 02.09.2016 tarihleri arasında fiilen çalışmasına esas 16 yıl 18 günlük hizmet süresi üzerinden 296 gün izin hakkı bulunduğu tespit edilerek hesaplanan yıllık izin ücreti alacağının hüküm altına alındığı anlaşılmaktadır.

Hayatın akışına aykırı

Davacının on altı yılı aşan süre ile çalışmasına rağmen izin kullanmaması hayatın olağan akışına aykırı olduğundan hakimin davayı aydınlatma ödevi çerçevesinde davacının çalışma süresi boyunca herhangi bir zamanda yıllık ücretli izin kullanıp kullanmadığı, kullanmış ise kaç gün kullandığı hususu açıklattırılarak davacı beyanı ile birlikte tüm deliller birlikte değerlendirilmek suretiyle karar verilmesi gerekir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir."”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal