Milli Savunma Bakanı Açıkladı, F-35 Projesi'nde 8 Ülke Türkiye Olmadan Gizli Anlaşma Yapmış!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamalarda F-35 krizine değinirken görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

10.11.2021-09:37 - (Son Güncelleme: 10.11.2021-10:32)

Son dakika gelen bilgilere göre Hulusi Akar ABD-Türkiye F-35 krizi hakkında açıklamalarda bulundu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Amerika Birleşik Devletleri'nin diğer 8 ortak ülkeye baskı yaparak Türkiye'yi projeden çıkarttığını belirtti.

8 ÜLKE ABD BASKISIYLA YENİ ANLAŞMA YAPTI

Yaptığı açıklamalara F-35 ortaklığının Türkiye olmadan devam edeceğini belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamaları şu sözlerle sürdürdü;  "9 ülkenin birleşerek kurduğu F-35 konsorsiyumundan 8 ülke çekildi. Böylece Türkiye projede tek kaldı. Bunun sonucunda F-35 ortaklığı Türkiyesiz yeniden oluşturuldu. ABD yetkilileri ile temaslarımız sürüyor. Ankara'da ilk toplantı icra edildi. Önümüzdeki aylarda da ABD'de bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. Bugüne kadar yaptığımız harcamalar ile 6 uçağın durumu hakkında görüşmeler devam ediyor"

F-16 TALEBİ F-35 KRİZİNDEN BAĞIMSIZ

G20 Liderler Zirvesi'nden sonra gündeme gelen F-35 yerine F-16 satın alımları hakkında yorumlarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamada iki konunun birbirinden ayrı olduğunu belirterek şu sözleri söyledi; "Bu isteğin F-35'le bir ilgisi yok. TSK'nın ihtiyaçlarının tespiti devamlı bir faaliyettir. Bu kapsamda F-35 projesinin de durumunu dikkate alarak F-16 Blok-70 Viper tedariği ile mevcut F-16 uçaklarımızın modernizasyonu konusunda teknik bir süreç başlatıldı. Bu bir tedarik süreci. Teknik düzeyde başlatılan çalışmada yeni uçak ve modernizasyon faaliyetinin Yabancı Askeri Satışlar (Foreign Military Sales) kapsamında yapılması planlanıyor. Yani öyle tepeden 'Hadi alalım' gibi bir durum değil. Kurumsal ve hiyerarşik bir süreç. Bu tedarik NATO müttefiklerimizle birlikte çalışabilirlik bakımından önemli ve gerçekleşmesi durumunda ittifakın gücüne katkı sağlayacağı açık"


TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILMIŞTI

Geçtiğimiz ay tamamlanan F-35 programından çıkarılan Türkiye ile ilgili sorunların konuşulduğunu belirten Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Toplantı, ABD hükümetinin Türkiye'nin F-35 programına önceden katılımını saygıyla sonuçlandırma taahhüdünü göstermektedir. Tartışmalar verimli geçti ve delegasyonlar önümüzdeki aylarda Washington DC'de tekrar bir araya gelmeyi planlıyor"

TÜRKİYE NEDEN F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARTILMIŞTI?

Türkiye, komşu ülkelerden gelebilecek hava tehditlerine karşı hava savunma sistemleri temin etmek için kolları sıvamış fakat hem NATO müttefiki olan hem de dost ülke konumundaki ABD kendi ürettiği Patriot HSS’leri (hava savunma sistemi) Türkiye’ye satmak istememişti. Türkiye bunun üzerinde Rus yapımı S-400’lere yönelmiş  ve sipariş etmişti. Türkiye’nin bu hamlesi sonrasında ABD, Türkiye’yi F-35 projesinden çıkarmış ve ön siparişleri iptal etmişti. Türkiye’nin sadece müşteri değil aynı zamanda tedarikçi olduğu projeden çıkartılmasıyla ciddi bir diplomatik kriz yaşansa da Türkiye attığı adımdan vazgeçmeyerek aldığı HSS’leri sınır noktalara yerleştirmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal