Milli Saraylar Müzesi ziyaretçi akınına uğrayarak cazibesini koruyor!

Türkiye’deki bir kesim sanatla haşır neşir olduğunu söylememiz mümkün. Milli Saray’lardan gelen açıklama oldukça dikkat çekti. 3 yılda tam 1 milyon sanatsever, zengin tablo koleksiyonunu ziyaret etti. İşte detaylar…

23.01.2024-15:40 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-15:40)

Türkiye'nin en zengin tablo koleksiyonuna sahip olan Milli Saray Resim Müzesi, Osmanlı saraylarına ait resminin tek temsilcisi olarak karşımıza çıkıyor. Müze hakkında açıklamalarda buluna Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, "2021 yılının Ocak ayı içinde bu resim müzesi dünyadaki benzerleri gibi sanatseverlerle buluşmuş oldu. 3 yıl içerisinde Milli Saraylar Resim Müzesi 1 milyon civarında ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Bu tarz tematik bir müze için son derece sevindirici bir gelişme" şeklinde konuştu.

4 yıl restorasyon gördü!

Milli saraylar müzesinde ne var

Milli Saraylar Resim Müzesi, Sultan Abdülmecid tarafından 1856 yılında 'Veliahd Dairesi' olarak inşa ettirildi. İlk olarak 22 Mart 2014 de Resim Müzesi olarak halkın beğenisine sunuldu. 4 yıl gibi bir sürede restorasyona alındı. Yapılan çalışmalardan sonra kapılarını yeniden açan Resim Müzesi, 2021 yılında özgün restorasyon, özenli teşhir ve tefrişiyle alanında tek olma özelliği kazandı. Türkiye'nin en zengin tablo koleksiyonuna sahip olan Milli Saraylar Resim Müzesi, her geçen yıl ziyaretçi akınına uğruyor. İstanbul'daki uğrak noktası olan müze, 3 yılda yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırladı. 34 farklı bölümde 600'e yakın eserin sergilendiği Resim Müzesi, bu sene çocuk atölyeleri hizmetler sunmaya hazırlanıyor.

Oryantalist tablo dikkat çekiyor!

Milli saraylar müzesinde ne var

Türkiye'nin en büyük oryantalist tablosu olma özelliğini taşıyan Felix-Auguste Clement'in, kamuoyunda 'Çölde Av' olarak tanınan eseri yer alıyor. 35 metrekarelik bir alana sahiptir. 1865 tarihinde yapılan tablo, 2019 yılında Said Halim Paşa Yalısı'ndan başarılı bir operasyonla Resim Müzesi'ne aktarılabildi.

Milli Saraylar Müzesi 3’üncü yaşını kutluyor!


Milli Saraylar Resim Müzesi'nin 3 yıldır faaliyette olduğunu aktaran Dr. Yasin Yıldız, "Aslında Milli Saraylar Resim Müzesi'ni oluşturan temel fikir, malumunuz Milli Sarayların emanetçisi olduğu Osmanlı saraylarında özellikle 19. yüzyılda oluşmuş olan Osmanlı Saray resim koleksiyonunu bir tema etrafında ziyaretçilerle buluşturmayı istedik. Bu düşünceyle şu an içinde bulunmuş olduğumuz Dolmabahçe Sarayı'nın Veliahd Dairesi, 2010'lu yıllardan itibaren çok büyük bir restorasyon süreci geçirdi. Bu restorasyon çalışmalarının ardından 2014 yılında burada bir sergi açıldı. Yaklaşık binanın 8 odasında bu resimlerden küçük bir koleksiyonu tanıtım amaçlı gösterdik. Ardından restorasyon çalışmaları devam etti. 2021 yılının Ocak ayı içinde resim müzesi dünyadaki benzerleri gibi sanatseverlerle buluştu. Şu an 3'üncü yaşını kutluyor. Ve bu 3 yıl içerisinde Milli Saraylar Resim Müzesi 1 milyon civarında ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Bu tarz tematik bir müze için son derece sevindirici bir gelişme olarak kabul ediyoruz’’ dedi.

Osmanlının en seçkin tabloları burada!

Milli saraylar müzesinde ne var

Müzeyi ziyaret edenlerin çoğunlukla tablolara aşina olduklarını ve yakından tanıdıklarını aktaran Yıldız, yaklaşık 600 tane Osmanlı Saray koleksiyonlarından seçilme esere yer verdiklerini açıklayan Yıldız, "Son derece önemli tablolara ev sahipliği yapıyoruz. Özellikle 19'uncu yüzyılla birlikte Tanzimat Dönemi'nin ardından hatta Tanzimat Dönemi'nin öncesinde 3. Selim ve 2. Mahmud ile birlikte başlayan Osmanlı padişahlarının resme özellikle tablolara ilgisinin arttığını görüyoruz. Bu noktada Sultan Abdülmecid'in ressamlara bizzat poz vererek kendi tablolarını yaptırdığını biliyoruz. Tabii Sultan Abdülaziz ile birlikte Osmanlı resmi yeni bir safhaya geçiyor. Onların gayretleriyle Avrupa'dan Goupil Galerisi'nden getirilen tablolarla 19'uncu yüzyıl Osmanlı Sarayı'nın resim koleksiyonu oluşmaya başlıyor. Milli Saraylar envanterinde toplam 3 bin civarında tablo bulunuyor. Bu tabloların söylediğim gibi 600 tane en seçkin örnekleri burada. Diğerleri de saray tefrişleri içerisinde Dolmabahçe, Beylerbeyi, Yıldız ve diğer saraylarımızda sergilenmektedir’’ ifadelerine yer verdi. 

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal