Milli Muharip Uçak'ı F-22 dünya basınında: Türkiye, meydan okuduklarını dünyaya gösteriyor

Savunma sanayisinde önemli adımlar atan Türkiye’nin son gözdesi Milli Muharip Uçak'ı F-22, dünya basınında büyük ses getirdi. Türkiye için ‘Meydan okuduklarını dünyaya gösteriyor’ ifadeleri kullanıldı. İşte detaylar…

30.11.2022-10:12 - (Son Güncelleme: 30.11.2022-10:20) Milli Muharip Uçak'ı F-22 dünya basınında: Türkiye, meydan okuduklarını dünyaya gösteriyor

Ülkemizin en önemli alanlarından biri olan savunma sanayi alanında yapılan çalışmalar, dünya basınının dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye’nin son gözdelerinden birini olan Milli Muharip Uçak'ı F-22’yi manşetlerine taşıyan dünya basını, "Türkiye; ABD, Rusya, Çin ve Güney Kore'den sonra beşinci nesil savaş uçağına sahip bir sonraki ülke olacak" sözleriyle manşetine taşıdı. Haberde, "Türkler, Amerikan yaptırımlarına rağmen meydan okumayı kabul etmeye ve savaşçılarını inşa etmeye hazır olduklarını dünyaya gösteriyor." yorumu yapıldı.

Milli Muharip Uçak'ı F-22 dünya basınında 

Akşam.com’da yer alanhabere göre; Savunma sanayinde yapılan başarılı çalışmalar, Avrupa ülkelerinin dikkatini çekmeye devam ediyor. Bayraktar üretimi olan İHA ve SİHA’ları satın almak için sıraya giren ülkeler şimdi de Türkiye'nin ilk Milli Muharip Uçak'ını radarlarına aldı. Bulgarianmilitary haber sitesi, Milli Muharip Uçak'ını analiz eden bir haber yayımladı. Makalede, "Türkiye'nin savaş uçağı niyeti yıllardır biliniyor ancak ilk kez geliştirilmekte olan prototipin montaj hattından fotoğrafları resmen ortaya çıktı" ifadelerine yer verdi.

Türkiye, ABD'nin yaptırımlarına boyun eğmedi

Ülkemizin son dönemlerde yaptığı çalışmalar ve stratejik hamlelerin yer verildiği makalede, "Ankara aynı zamanda ABD'nin; uçak bileşenleri, motorları ve malzemeleri üreten diğer ülkeler üzerindeki nüfuzuyla da mücadele etmek zorunda kaldı." denildi.Türkiye'nin MMU projesinin henüz çizim aşamasındayken ABD'ye veya diğer ortaklarına olan bağımlılığının zamanla artacağına karar verdiğini ve bu nedenle, yerli üretimi teşvik edecek adımlar attığı vurgulandı. Savaş motorları konusunda da Türkiye'nin çalışmalarına dikkat çekilerek, "Türkiye, Hava Kuvvetleri'nin savaş uçağına güç sağlayacak kendi motorlarını geliştiriyor." ifadesinde bulundu.

Dünya basınının manşetinde yer alan makalede, Milli Muharip Uçak hakkında değerlendirme şu şekilde devam etti: Paylaşılan fotoğraflar, TF-X'in ilerleyişini gösteriyor. Uçağın gövdesi zaten monte edilmiş durumda. Görünüşe göre TF-X iki motordan güç alacak. Yerdeki kaynaklara göre uçak 20+ metre uzunluğunda. İşte bu özelliğinden dolayı Türk uçağı, Amerikan F-22 Raptor ile karşılaştırılmaya başlandı. 2025, Türkiye'nin TF-X'in ilk ana uçuşunu gerçekleştirmesi gereken yıl. Bazı uzmanlar, şaşırtıcı bir şekilde GE F110'ların son derece güvenilir ve verimli motorlar olduğunu söylüyor. Onlara göre geleceğin Türk TF-X motoru da muhtemelen aynı özellikleri taşıyacak. Diğerleri Türkiye'nin GE'nin F110 patentlerini kullanabileceğini iddia ediyor.

"Türkler kendi savaşçılarıyla dünyaya meydan okuyor"

Uygulanan bazı yaptırımların Türkiye’nin başarılı çalışmalarını daha çok tetiklediğine dikkat çekilen makalede; "TF-X'in montaj hattında bulunması Ankara için sevindirici bir haber. Bir yandan Türkler, Amerikan yaptırımlarına rağmen meydan okumayı kabul etmeye ve savaşçılarını inşa etmeye hazır olduklarını dünyaya gösteriyor. Öte yandan F-16 yenileme süreçlerini hızlandıracaklar. ABD tek olmadığını artık kabul etmeli" ifadelerine yer verildi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal