Milli Muharip Uçak ABD’nin radarında: Gökyüzünde hayalet olacak

ABD'nin önde gelen politika dergilerinden National Interest, Türkiye’nin yerli savaş uçağı Milli Muharip Uçak’ın (KAAN), görünmez savaş uçağı projesi TF-X’i gündemine aldı. Paylaşılan yazıda TF-X ile beraber KAAN’ın havadaki üstünlüğü daha net şekilde sağlayacağı belirtildi.

22.12.2023-10:50 - (Son Güncelleme: 22.12.2023-18:09)

Yerli savaş uçağı KAAN, ABD basınının gündeminden düşmüyor. Son olarak ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin basındaki kalesi sayılan "The National Interest" yayın organının yayınladığı “Türkiye'nin TF-X Görünmez Savaş Uçağı” başlıklı analiz yazısında Amerikan havacılık uzmanları ve dış politika analizcilerinin gözlemlerine yer verildi. 

Yazıda Milli Muharip Savaş Uçağı 'TF-X'in hava üstünlüğü sağlaması amacıyla üretileceği ifade edilirken, F-35 savaş uçağına olan benzerliklerine de dikkat çekildi. Analiz yazısında Türkiye'nin parasını verip satın aldığı 6 adet F-35A görünmez savaş uçaklarını istediğinin altı çizilen yazıda “TF-X savaş uçağı da görünmez sınıfında olacak ancak Türkiye'nin ihtiyaçlarına F-35 ile aynı yönde cevap vermek için üretilmiyor" denildi.

Hava üstünlüğü sağlama misyonuyla kullanılacak

ABD yayın organında, Türkiye'nin, yerli savaş uçağı TF-X'i daha çok F-35 Lightining II uçaklarıyla birlikte, 'hava üstünlüğü sağlama' misyonuyla kullanmayı planladığına yer verilirken, TF-X'in orta vadede Türkiye'nin F-16 filolarının yerini almasının beklendiği ifade edildi.

Milli Muharip Uçak KAAN

TF-X ile beraber ilk uçuşunu 2024 Ekim’de yapacak

Analiz yazısında “görünmez, çift motorlu ve tüm hava koşullarında hava üstünlüğü kurma amaçlı” ifadeleriyle tanıtılan TAI KAAN'ın (TF-X) beklenenden daha kısa sürede tamamlanabileceği bilgisi de yer aldı. Yazıda TF-X'in ilk tam donanımlı uçuşunu 2024 Ekim ayında gerçekleştirmesinin beklendiği ifade edilirken, beşinci nesil savaş uçağı sınıfında bulunan TF-X'in savaş alanında kullanılması için de bir kaç yıl daha gerektiğinin altı çizildi.

Üstün teknoloji

Öte yandan IO ve The Drive yayın organları da Milli Muharip Uçak TF-X'e yer verdi. İki yayın organında kaynaklardan elde edilen bilgiler paylaşılırken, TF-X'in ön tarafına yeni sensör sistemi entegre edildiğine dikkat çekildi. Sistemin gelişmiş kızılötesi arama ve yer belirleme  kabiliyetine sahip olduğu ifade edilirken uçağın ana gücünü F110 turbo fan motorlarından alacağı bilgisine değinildi.

F-35 ile oldukça benzer

Milli uçağın, gelişmiş teknolojiye sahip radar sistemi, ağ bağlantılı SİHA ve İHA kontrol sistemi, kara saldırı kabiliyeti ve gelişmiş bomba ve füze mühimmatına sahip olduğunun altı çizilen  yazıda TF-X'in F-35'e benzer şekilde havadan havaya görevleri gerçekleştirebildiği ve yüksek ses ve görüntüye sahip panellerle donatıldığı belirtildi. Analiz yazısında TF-X'in Türkiye'nin milli ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra “Asya ülkelerindeki yoğun gelişmiş savaş uçağı pazarına da sunulması” amacıyla da tasarlandığı iddiasına yer verildi.

Gelişmiş milli uçak

Türk Hava Kuvvetleri'nin 2021 Haziran ayındaki açıklamasında Milli Muharip Uçağın özellikleri  şöyle sıralanmıştı: Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü itki sistemi, süper seyir kabiliyeti, uzun harekat yarıçapı, radarda düşük görünürlük, sensör füzyonu, gelişmiş veri bağı kabiliyetleri ve yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti.

Diğer yandan TF-X'in genel özelliklerinin ise şu şekilde olması bekleniyor: 1 kişilik kabin, 21 metre uzunluğunda, 6 metre yüksekliğinde ve 14 metre kanat açıklığında ana gövde. 2 adet General Electric F110-GE-129 turbo fan motor (yalnızca prototipler için) ve saate 2.210 km hız. (HaberGlobal)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal