Mevsime Uygun Beslenmek Sağlıklı Yaşamın Formülü

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, sağlıklı bir yaşamın formülünün mevsimine uygun beslenmekten geçtiğini dile getirdi.

15.12.2021-09:26 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-17:05)

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, sağlıklı bir yaşamın formülünün mevsimine uygun beslenmekten geçtiğini dile getirdi. 

Kış mevsimi dolayısı ile kapalı ortamlarda çok daha fazla vakit geçirilmesi ve gecelerin uzaması neden ile fiziksel aktivitenin azaldığını hareketsiz geçirilen zamanın da arttığını dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, şunları söyledi: "Atıştırmalık tüketimine yönelim ile yağlı ve şekerli besin tercihlerinin artması sebebiyle vücut ağırlığında istenmeyen yönde değişiklikler olabilmektedir. Bu sebeple birçok kronik hastalığa sebep olan vücutta fazla yağ birikimi olarak adlandırılan 'obezite' artmaktadır. Ancak sağlıklı hayatı sürdürülmesi için mevsimine uygun sağlıklı beslenme ile ideal kilonun korunması önemlidir. Kış aylarında azalan hava sıcaklığı sebebiyle vücut ısısının korunması için yeterli sıvı almak gerekir. Günde en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.''


BU BESİNLER HASTALIKLARA KARŞI KORUYUCU KALKAN

Soğuk havaların artışıyla ortaya çıkan soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı A, C, D ve E vitamini yönünden zengin beslenmenin bağışıklık sistemine oldukça faydalı olduğunun altını çizen uzman isim, ''Mevsimine uygun, günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi önerilmektedir. Bu aylarda havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, pırasa, maydanoz gibi sebzelerin; portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tercih edilmesi önerilmektedir. Ayrıca E vitamini kaynakları olan kuru baklagiller ve kuruyemişlerde yeterli ve dengeli biçimde günlük beslenmede bulunmalıdır. Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller, günde 20-30 gram kadar ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilmelidir" diye ifade etti.


EV YAPIMI ÜRÜNLER OBEZİTENİN ÖNÜNE GEÇİYOR!

Ev yapımı geleneksel gıdaların önemine vurgu yapan Güngör, "Kış ya da yaz ayları için besinin bol bulunduğu aylarda yapılan geleneksel yiyecek hazırlama teknikleri ile hazırlanan geleneksel ev yapımı gıdalar temel işleme ve hazırlama metotlarına dayanan, yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, doğal ve raf ömürleri günümüzün işlenmiş ürünlerine oranla uzun olmayan ürünlerdir. Günümüzün önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezitenin önüne geçilmesi amacıyla ev yapımı sağlıklı üretimin özendirilmesi ve özellikle çocukların hazır ve paketli besinler yerine ev yapımı sağlıklı besinlerinin tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir'' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal