Mevlid-i Nebi Haftası nedir, ne zamandır, neden kutlanır? Kutlu Doğum Haftası kutlama mesajları ve sözleri

Mevlid-i Nebi Haftası yani diğer bir adıyla Kutlu Doğum Haftası bugün itibariyle başladı. Kutlu Doğum Haftası 1989 yılından itibaren Peygamber Efendimiz'in çeşitli etkinliklerle anılması için kutlamaya başlanmıştır. Peki Mevlid-i Nebi Haftası nedir, ne zaman kutlanır? Kutlu Doğum Haftası kutlama mesajları ve sözleri nelerdir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

16.04.2022-09:33 - (Son Güncelleme: 16.04.2022-09:33) Mevlid-i Nebi Haftası nedir, ne zamandır, neden kutlanır? Kutlu Doğum Haftası kutlama mesajları ve sözleri

Mevlid-i Nebi Haftası yani diğer bir adıyla Kutlu Doğum Haftası 1989 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenmektedir. Kutlu Doğum Haftası bu yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanacaktır. Peygamber Efendimiz'in (S.A.V) anıldığı ve doğum günü olduğu Kutlu Doğum Haftası bazen hicri takvim bazen de Miladi takvim baz alınarak düzenlenir. 2010 yılında yayımlanan bir yönetmelik ile resmi bir kutlama haftası niteliği kazanan Kutlu Doğum Haftası 2017 yılında çıkarılan yeni bir yönetmelikle haftanın adı "Mevlid-i Nebî Haftası" olarak, kutlama tarihleri de hicri takvime göre rebîülevvel ayının on ikinci günü başlayacak şekilde değiştirilmiştir.

Kutlu Doğum Haftasında neler yapılmalıdır?

Mevlid kutlamalarında Resûl-i Ekrem'in doğumunu anlatan, bu vesileyle methini de içeren ve genel olarak "mevlid", Kuzey Afrika'da ise "mevlidiyye" olarak anılan şiirlerin okunması gelenek haline gelmiştir. Okunan mevlidler arasında en meşhurları arasında Arap dünyasında Kâ'b b. Züheyr'in Ḳaṣîdetü'l-bürde'si, Bûsîrî'nin aynı adla da anılan el-Kevâkibü'd-dürriyye fî medḥi ḫayri'l-beriyye ve el-Ḳaṣîdetü'l-hemziyye'si ile Şemseddin İbnü'l-Cezerî'nin Mevlidü'n-nebî, Ca'fer b. Hasan el-Berzencî'nin el-ʿİḳdü'l-cevher'i (Mevlidü'n-nebî); Türk dünyasında Süleyman Çelebi'nin Vesîletü'n-necât'ı anılabilir. Her peygamberin ümmeti, kendi peygamberinin doğun gününü bayram olarak kutlamaktadır. Müslümanlar da Peygamberleri olan Muhammed Mustafa (s.a.v) doğun gününü bayram olarak kutlamaktadır. Dünya'nın her yerinde olan Müslümanlar Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) doğun gününü Mevlid kandili olarak kutlamaktadır. Mevlid kandilinde kasideler okunur, salavat çekilir ve dualarla Peygamber Efendimiz (s.a.v) hatırlanır.

Kutlu Doğum Haftası kutlama mesajları ve sözleri nelerdir

Kutlu Doğum Haftası kutlama mesajları ve sözleri nelerdir?

- Hazret-i Ebû Bekr; "Resûlullah efendimizin doğumuna dair yazılanların okunması için bir dirhem harcayan, Cennetle bana arkadaş olur."

- İki cihân sultânının, doğduğu ay geldi yine, ilm u meârif kânının, doğduğu ay geldi yine, gelsün şefâat isteyen, bulsun safâ anı seven, ol sâhib-i hulk-i hasen, doğduğu ay geldi yine. Kutlu doğum haftanız mübarek olsun.

- Teşrifinle müşerref eyle şu garibi, her açan gülde seni gören muzdaribi. Ey ümmetinin eşsiz şefaat sahibi, gel sevindir, bak Yakub'a döndü gözlerim.

- Hâzret-i Ömer; "Resûlullah efendimizin doğum zamanına kıymet veren, İslâm'a kıymet vermiştir."

- Hazret-i Osman; "Peygamber efendimizin mevlid-i şerîfi için bir dirhem harcayan, sanki Bedr ve Huneyn gazalarına iştirak etmiş gibi sevâb kazanır."

- Hazret-i Ali; "Resûlullah efendimizin doğum zamanına kıymet verip, mevlid-i şerîf okunmasına sebeb olan, dünyâdan îmânla gider" buyurmuşlardır.

- Alemlere Rahmet Hz. Muhammed (s.a.v) Ümmetin üstüne titreyen sensin, Müjdeci, uyaran, gel diyen sensin, kulunu Allah'a sevdiren sensin, gecemi gündüze çeviren sensin, ey Hakk'ın şahidi yüzünü göster, kul şahadetinle tanımak ister.

- Bu dünyada sana hasret yaşıyoruz Ya Rasul Allah, bu dünyada göremedik nur yüzünü, olamadık yanında, savaşamadık da şehid bile olamadık senin yolunda. Bu aciz ümmetini ne olur sev Ya Rasul Allah..

- Alem senle övüldü. Biz seninle hep güldük. 14 asırdır daim sensizliğe sürüldük. Sana salat ve selam gönlümüz seninle dolsun. Bizleri sana ümmet yapana hamdler olsun. Güllerin gülistanı gül efendim.

- Yaratılmışların en hayırlısı, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem için duygularımızı dile getirdiğimiz şu mübarek günde salat ve selam O'na olsun... Kutlu doğum haftanız mübarek olsun.

- Peygamberimiz, bütün insanlığa kucak açarak, doğruluk ve güzel ahlakın en iyi örneğini kendi hayatıyla göstermiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Kutlu Doğum Haftası'nın milletimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmesini, barış, sevgi, kardeşlik ve huzurlu bir gelecek için fırsat olarak değerlendirilmesini diliyor, tüm İslam aleminin Kutlu Doğum Haftasını en kalbi duygularımla tebrik ediyorum.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal