Metobolizmayı hızlandıran yiyecekler nelerdir? Metobolizmaya faydalı gıdalar? Yavaş metobalizmanızı hızlandıracak besinler

Kişilerin metabolizma hızlı kilo verme sürecinde önemli etkenlerden bir tanesidir. Metabolizma hızını etkileyen birçok etken yer alırken bazı yiyeceklerde metabolizma hızını arttırmaktadır. Özellikle diyet yapan kişiler metabolizmayı hangi besinlerin hızlandırdığını öğrenmek istemektedir. Bizde yazımızda metabolizmayı hızlandıran besinler neler olduğunu sizlerle paylaştık.

23.07.2022-13:57 - (Son Güncelleme: 23.07.2022-13:57) Metobolizmayı hızlandıran yiyecekler nelerdir? Metobolizmaya faydalı gıdalar? Yavaş metobalizmanızı hızlandıracak besinler

Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak, düzenli beslenmek, yeterli ve kalite uyku alımı, yeterli su tüketimi gibi etkenler Metabolizmayı hızlandırmaktadır. Diyetisyen Gözde Karaca metabolizmayı hızlandıran besinler hakkındaki detayları sizler için açıkladı.

Hangi besinler metabolizmayı hızlandırır?

Acı Biber: İçerisinde yer alan kapsaisin ile vücudun kalori yakma hızını artıran acı biber metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte acı biber yağ dokularındaki enerji harcamasını da sağlayarak insülin seviyesini düzene sokar. 

Acı Biber

Kahve/Yeşil Çay: Yeşil çay içerisinde bulunan fenol bileşikler ile vücut ısısı artırılarak metabolizmanın hızlanması sağlanır. İçerisinde bulunan kafein ile metabolizma hızlı artırılmaktadır. Bu nedenle içerisinde kafein bulunan kahve gibi içecekler Metabolizmayı hızlandırmaktadır. 

Yeşil Çay

Tam Tahıllar: Tam tahıllı besinler içerisinde bulunan lif oranı sayesinde sindirim sisteminde harcanan enerji miktarında artış görülür. Bununla birlikte lifli besinler uzun süre tok tutarken zayıflama üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.  

Tam tahillılar

Ananas: Bromelain sayesinde sindirimi kolaylaştıran ananas metabolizma hızını artırmaya yardımcı besinlerden bir tanesidir. 

Ananas

Elma ve Armut: Elma hem metabolizmayı hızlandıran hem de karaciğer sağlığı için önemli olan bir besindir. İçeriğinde bulunan metiyonin ve peptitler yardımı ile kolesterol seviyesinde düşüş sağlayarak glikoz seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Armutla elma gibi benzer etkiler sağlarken içerisinde bulunan yüksek lipid seviyesi ile metabolizmayı hızlandırır. Bununla birlikte yüksek lif oranına bulunması yurtta sindirim sırasında ekstra bir enerji harcanmasına neden olur.

elma armut

Brokoli: Lif içeriği oldukça yüksek olan besinlerden biri brokoli olurken kan şekeri seviyesinin de düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. 

Brokoli

Baharatlar: Kapsaisin içeren zencefil, kekik, tarçın gibi baharatlar vücut ısısında artış meydana getirerek metabolizmanın daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadırlar.

Baharatlar

Proteinden zengin besinler: Protein açısından zengin olan besinler uzun süre Tok tutacağı gibi metabolizma hızının da artışını sağlamaktadır. Bu sayede hem uzun süre acıkmış hem de daha çok enerji harcamış olacaksınız.

Protein

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal