Merkez Bankası'nın Adımları İşe Yaradı! Döviz 3 Ayın En Düşük Seviyesine İlerliyor

Merkez bankası tarafından atılan adımlar işe yaradı. Bununla beraber Mayıs ayından itibaren döviz son 3 ayda en düşük seviyesine yaklaştı.

01.09.2021-12:52 - (Son Güncelleme: 01.09.2021-18:21) Merkez Bankası'nın Adımları İşe Yaradı! Döviz 3 Ayın En Düşük Seviyesine İlerliyor

Dövizde son 3 aya oranla ciddi bir düşüş yaşandı. Merkez Bankası (TCMB) tarafından meydana gelecek olan yatırımcı toplantısında ise bu konular ele alınacak. Geçtiğimiz gün Dolar/TL'de görülen en düşük seviye 8.2975 olurken 8.2865 seviyesinin aşağı kırılması durumunda kur 11 Mayıs'tan beri en düşük seviyeyi görecek. Söz konusu işlemciler bu seviyelerden lokal istek gelip gelmeyeceğini de takibi altında.

DÖVİZİN DÜŞÜŞÜNDE MERKEZ BANKASI KARARLARI ETKİLİ

Merkez bankasının faiz kararlarının ve para politikalarının düşen dövizde etkili olduğu biliniyor. Son aylarda hızla artan döviz rezervi ve pozitif büyüme oranları dövizin düşüşünü tetikliyor. Yeni normalde İhracatın da artmasıyla beraber ülkeye döviz girişinin hızlanması döviz oranlarını hızla aşağıya çekmeye devam ediyor. DOLARDA SON DURUM Dolar/TL bu sabah saat 08.38'de 8.3100/8.3250 seviyesindeydi. Euro/TL 9.8025/9.8269, sepet bazında TL 9.0564/9.0785 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 365/368 baz puan seviyesinden kapandı. 

KAVCIOĞLU YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, durum değerlendirmesi ve ekonomik beklentileri anlamak için video konferans maharetiyle ekonomist ve yatırımcılarla buluşacak. Kavcıoğlu, son yaptığı toplantıda, para politikası konusunda sıkı duruşu istikrarla sürdüreceklerini dile getirmişti. Yine aynı toplantıda mevcut durumun analizi yapıldığında dördüncü çeyrekten sonra enflasyonda düşüşün başlayacağını da dile getirmişti.

ENFLASYON ENDİŞE KONUSU OLDU

Bugün iç piyasa toplantılarında belirlenecek olan ikinci çeyrek GSYH verileri ve TCMB'nin 1400'te başlaması tahmin edilen yatırımcı toplantısı ana gündem maddeleri içinde bulunuyor. Diğer yandan bugün ISO Ağustos ayı Türkiye imalat sanayi PMI endeksi ve İTO öncü enflasyon verileri de takip edilecek. Söz konusu ekonomistler bugün olan veri tahminleri ardından yukarı yönlü yeni revizyonlar yapabileceklerini de dile getirdiler. Tahminler büyümenin 2021 senesinde yüzde 10'u aşmasa bile bu seviyelere geleceğini bildirirken canlı iç talep ile enflasyon endişeleri ise büyüyor. Artan enflasyon endişelerine karşın TCMB'nin son açıklamaları enflasyondaki yükselişin geçici olacağı yönünde. Piyasalar bunu bir faiz artışı yapılmayacağı sinyali olarak görüyor. Piyasalarda faiz artışı ihtiyacı olup olmayacağı kısmen de olsa tartışılırken siyasilerin faiz indirim çağrılarını sürdürmesi ve yüzde 18.95'e yükselen enflasyon endişe kaynağı.

ENFLASYON VERİLERİ YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Piyasalar bu kapsamda yatırımcı toplantılarında TCMB'nin kullanacağı ifadelerden bir sonraki PPK kararı hakkında ve ilk faiz indirimi zamanlaması hakkında güncel fikir sahibi olmaya çalışacaklar. Bankacılar bu Cuma günü açıklanacak Ağustos ayı enflasyon verilerini de yakından takip edecekler.

ENFLASYON ARTABİLİR

Tahminler enflasyonun bu ay yüzde 18.95'in yukarı yönlü kırmayacağına işaret ediyor. Ekonomistlerin enflasyonun Ağustos'ta yüzde 18.7 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörseler de düşüşe geçmeden önce yüzde 19'u aşabileceğinden ya da uzun süre bu seviyelerde kalacağından endişe duyuyorlar. Reuters anketlerinde oluşan beklentiler Kasım ve Aralık aylarında ise enflasyonda faiz indirimi için alan oluşabileceğini ancak bunun 100 baz puan ile sınırlı olduğuna işaret ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal