Merkez Bankası’nın Ankara'daki idare merkezinde düzenlenen toplantı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sunumuyla başladı.
2021 tarihindeki petrol tahmini 64,4 dolardan, 69,6 dolara yükseldi. 2022 tarihinde petrol tahmini 61,9 dolardan 69,4 dolara artırıldı.
2021 tarihindeki enflasyon tahmini %12,2'den %14,1'e, 2022 tarihinde ise enflasyon tahmini 7'5'ten %7,8'e doğru revize edilirken, 2023 tarihinde ise yüzde 5 olan tahminini korundu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu sunumunda, koronavirüs aşılamada ilerleme kaydeden ekonomilerin iktisadi faaliyette daha güçlü performans çizdiğine dikkat çekti. Küresel enflasyona dair belirsizliklerin piyasalarda oynaklık yarattığını belirten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ''Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon hem maliyet hem de talep kaynaklı olarak artıyor. Yükselen enflasyon merkez bankalarının aşırı destekleyici politikalarında daha erken normalleşmeye başlayabileceği beklentisi yaratıyor.'' ifadelerinde bulundu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu sunumunda ekonomik verileri anımsatarak, ülkenin risk primindeki olumlu gelişmeleri kamuoyuna aktardı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ''Takip ettiğimiz yüksek frekanslı veriler, ikinci çeyrekte büyümenin baz etkisiyle oldukça yüksek oranda gerçekleşeceğine işaret ediyor.'' diyerek sunumuna devam etti.
Sunumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, uluslararası standartlara uyumlu ilgili revizyon planlandığını ve bu düzlemde de Türkiye’nin dış borcu uluslararası pozisyonu daha reel ölçekte ortaya çıkabileceğini önemsediklerini ifade etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:
''Aşılamada ilerleme kaydeden ekonomilerin kısıtlamaları hafifletene iktisadi faaliyette daha güçlü performans sergiliyorlar. Hizmetler sektörünün de imalat sektöründeki toparlanmaya eşlik ettiği gözleniyor.
Küresel piyasalardaki gelişmelerin bir yansımasını da portöy akımlarında gözlüyoruz. Gelişmiş ülkelerde para politikasının ne zaman ve ne ölçüde normalleşeceğine yönelik öngörüler portföy hareketleri ve finansal piyasalarda etkili olmayı sürdürecektir.''
''2021 yılı ilk çeyrekte milli gelir çeyreklik bazda yüzde 1,7, yıllık yüzde 7 arttı. İktisadi faaliyet bu dönemde geçmiş öngörülerimize paralel gücünü korudu. İlk çeyrekteki büyümede sürükleyici iç talep oldu. Tüketim kaynaklı olarak çeyreklik büyüme sınırlandı, net ihracatın büyümeye katkısı pozitif oldu. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin yılın ikinci çeyreğinde gücünü koruduğunu gösteriyor.''
''Yılın üçüncü çeyreğinin sonu ve son çeyreğinde enflasyonun belirgin şekilde düşüşe geçeceğini düşünüyoruz.
Enflasyonu düşürmek ve kalıcı olarak daha düşük bir enflasyona ulaşmak için toplumsal mutabakat ve ortak çabanın büyük önem taşıdığını düşünüyoruz.''
''Sıkı para politikası duruşunun enflasyonda düşüşü sağlama önceliği doğrultusunda kararlılıkla sürdürülmesi oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görmektedir.''
''Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda, elimizdeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz''
''İhracattaki güçlü artış eğiliminin yanı sıra turizm faaliyetlerinin canlandırılmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesini bekliyoruz.''
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sunumun sonrasında basın mensuplarıyla ekonomistlerin sorularını yanıtladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kendisine yöneltilen bir soruya cevaben aşılanmayı önemle rica ettiğini ve aşılanma oranı düşük bölgelerde kapanmanın daha fazla olduğu ve aşılanmanın herkesin görevi olduğuna dikkat çekti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıuğlu, basına hitaben ''Yeni swap anlaşması için görüştüğümüz ülkeler var. Yakında yeni anlaşmaları açıkladığımızda hepiniz duymuş olacaksınız.'' diyerek yeni oluşumların bilgisini de verdi.