Merkez Bankası Para Transferinde Limiti Yükseltti!

TCMB, para transferlerinde 2 bin lira olan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) işlem tutarı limitinin 21 Şubat itibarıyla 5 bin liraya yükseltileceğini duyurdu.

14.02.2022-12:35 - (Son Güncelleme: 14.02.2022-15:46) Merkez Bankası Para Transferinde Limiti Yükseltti!

Bankaların kapalı olduğu saatlerde işlem yapılabilmesini sağlayan havale sistemi FAST'te işlem limiti artırılıyor.

FAST Sistemi'ne son güncellemeleri tamamlanan 'TR Karekod' kullanılarak gerçekleştirilecek işyeri ödemelerinde tek seferde 10 bin liraya kadar işlem yapılabilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sisteminin alışverişlerde ödeme yöntemi olarak kullanılması hakkında yapılan yazılı açıklamada, TCMB’nin 21 Ağustos 2020’de Türkiye’nin kendi ulusal karekod standartlarını 'TR Karekod' olarak isimlendirerek oluşturduğu ve 8 Ocak 2021'de ise yeni nesil anlık ödeme sistemi FAST’ı devreye aldığı hatırlatıldı.


GÜNLÜK ORTALAMA 3,5 MİLYON ÖDEME İŞLEMİ

Yapılan açıklamaya göre, TCMB ve Bankalararası Kart Merkezi tarafından sürdürülen, FAST Sisteminin alışveriş işlemlerinde nakit ödeme yöntemine tamamlayıcı bir alternatif ödeme yöntemi olarak kullanılabilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, 'TR Karekod' kullanılarak gerçekleştirilecek işyeri ödemelerinde tek seferde 10 bin liraya kadar işlem yapılabilecek.

LİMİT 21 ŞUBAT İTİBARIYLA 5 BİN LARA OLACAK

Ekstradan, vatandaşlar, TR Karekod ile alışverişlerde iş yeri tarafından oluşturulan ödeme karekodunu mobil uygulamaları ile okutarak FAST sistemi altyapısı ile anlık ödeme gerçekleştirebilecek.

Anlık para transferine olanak sağlayan ve günlük ortalama 3 milyon 500 bin adet ödeme gerçekleştirilen FAST sistemine gösterilen yoğun ilgi üzerine, TCMB tarafından, para transferlerinde 2 bin lira olan FAST işlem tutar limiti 21 Şubat itibarıyla 5 bin liraya yükseltilecek.

FAST SİSTEMİ NEDİR?

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, Merkez Bankası tarafından diğer ödeme sistemlerine ek olarak işletime alınan anlık ödeme sistemidir.

Ayrıca ödeme sırasında karşı hesaba geçer ve ödemenin tarafları, bankaları tarafından ödemenin durumu hakkında anında bilgilendirilir. 25 saniyede tamamlanmayan ödeme işlemleri iptal edilir.

FAST sistemi 7/24 kullanılabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal