Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal Görevden Alındı

Döviz piyasalarındaki hareketlilik Merkez Bankası'nda (TCMB) başkanı yerinden etti. Merkez Bankası, son toplantısında piyasada yatırımcının faiz yükseltimi beklentisini tersine çevirmiş ardından politik tansiyonla beraber dolar ile euro hızla artışa geçmişti.

07.11.2020-10:39 - (Son Güncelleme: 07.11.2020-10:39) Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal Görevden Alındı

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal vazifesinden alınarak, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal getirildi.

Naci Ağbal'dan boş kalan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı vazifesine İbrahim Şenel atandı. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliğine de eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi getirildi.

TCMB  Başkanı olarak atanan Naci Ağbal, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı vazifesini üstleniyordu. Naci Ağbal, 64. ile 65. Hükümetlerinde Maliye Bakanlığı görevini üstlenmişti.

Murat Uysal görevine gelen Naci Ağbal ile TCMB üst idaresinde son 16 ay içerisinde 2. defa kararname ile farklılığa gidilmiş oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Murat Çetinkaya'yı da vazifeden almış ve meseleyle ilgili açıklamasında, 'Önceki Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldık, çünkü laf dinlemiyordu' ifadelerini kullanarak görevine Murat Uysal'ı atamıştı.

19 Kasım'da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kısa bir zaman kalan yapılan farklılığa piyasaların pazartesi nasıl tepki vereceği merak ediliyor.

Koronavirüs pandemisinde dünyanın birçok yerine yaşanan 2. dalga ve ABD seçimleri sebebiyle küresel piyasalar yönü araştırılırken, Türkiye'de toparlanarak artan PMI, sanayi üretimi, kapasite kullanımı gibi verilere karşın son bir ayın en kritik hareketi döviz kurlarında görülüyor.

Vazifeye geldiğinde % olan 24 olan politika faizini % 8.25'e kadar düşüren Uysal idaresindeki Merkez Bankası, eylülde ilk defa 200 bp artış yapmış fakat tahminlerin aksine ekim ayını pas geçip faiz koridoru üstünden sıkılaşmaya gitmişti. Fonlama 150 bp yükseltilen GLP'ye yönlendirilirken ile ağırlıklı yaklaşık fonlama maliyeti ise son bir ay içerisinde atılan adımlarla % 14'ün üzerine kadar yükseldi
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal