Mercek bulutu nedir, neden olur? Mercek bulutu nerelerde görüldü?

Üst üste çeşitli illerde görülen mercek bulutu son saatlerde yoğun şekilde araştırılan konular arasında yer aldı. Sosyal medyada gündem olan mercek bulutu anlamı hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Mercek bulutu nedir, neden olur? Mercek bulutu nerelerde görüldü? İşte konu hakkında merak edilenler...

21.02.2023-16:52 - (Son Güncelleme: 21.02.2023-16:52) Mercek bulutu nedir, neden olur? Mercek bulutu nerelerde görüldü?

Gökyüzünde görülen ilginç görüntülerden birisi olan mercek bulutu bir kez daha gündemin ilk sıralarına yerleşti. Van ve Niğde’de aynı anda görülen mercek bulutları tedirginlik yaratırken, eline cep telefonunu kapan vatandaşlar hemen bu nadir doğa olayını kaydetmeye başladı. Öte yandan mercek bulutu anlamı hakkında bilgi edinmek isteyenler ise soluğu arama motorlarında aldı. Peki Mercek bulutu nedir, neden olur? Mercek bulutu nerelerde görüldü? 

Mercek bulutu nedir, neden olur?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan biglilere  göre, mercek bulutları engebelerden kaynaklı rüzgar dalgalanmaları sonucunda oluşan bir bulut topluluğudur. Orografik bir olay olan mercek bulutları görüntüsü itibariyle UFO’ya benzemektedir ve fön rüzgarlarının olduğu her yerde görülme ihtimali vardır.

Mercek Bulutları

Güçlü hava akımlarının sıradağ veya benzeri bir engel sonrasında yükselmesi ve engeli aştıktan sonra izlediği dalga şeklindeki yol mercek bulutlarını ortaya çıkarır. Mercek bulutlarının ortaya çıkması için hava akımının sıcaklığının en düşük olduğu tepe kısımları gereklidir.

Mercek Bulutları-1

Mercek bulutları 2000 ile 5000 metre arasındaki irtifada oluşmaktadır. Bulutu oluşturan hava her ne kadar hızlı hareket etse de mercek bulutları uzun süre aynı konumda kalıyormuş gibi görünebilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal