Memur zamları için yeni düzenleme: Eşel mobil sistemi

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerjisi Bir-Sen Genel Başkanı Havı Bayram Tonbul, kamu çalışanlarının maaş artışında eşel mobil sistemine geçilmesinin gerekliliğini ifade etti.

04.04.2023-16:00 - (Son Güncelleme: 04.04.2023-17:14)

Tonbul yaptığı yazılı açıklaada, enflasyon ve kur ile oluşturulan kaos ortamın emeğin sömürülme alanlarını artırdığını belirterek, bu hususun alım gücünü düşürdüğünün altını çizdi.

AA’da yer alan habere göre, bu aşamada devletin, sabit gelirlilerin satın alma gücündeki düşüşü, maaşlarındaki erimeyi ve reel kayıpları telefi etmek için birçok önemli tedbiri ve politikayı hayata geçirdiğini anımsatsan Tonbul, buna karşın ürün ve hizmet fiyatlarındaki artışla gelir dağılımında adaletsizliğin ve gelir kayıpların artamaya devam ettiğini belirtti.

"Sadece doğalgaz faturası 2 bin TL"

Memur maaşlarındaki artış oranı ile ev kiralarındaki artışa dikkati çeken Tonbul "Ekonomide yaşanan sorunlar, kamu görevlileri ve emeklilerinin tamamı için geçerli. Büyükşehirler başta olmak üzere ortalama ev kiralarının 8 bin lira ile 10 bin lira arasında değiştiği ve özellikle kış mevsiminde doğal gaz faturalarının 2 bin lirayı aştığı bir ortamda, bir memurun ortalama 12 bin lira, bir mühendisin ortalama 19 bin lira maaş alması geçim sıkıntısı ve alım gücündeki kayıpların büyüklüğünü ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Alım gücünde kayıplar yaşanıyor

Tonbul, "Bu yılın ilk 3 aylık enflasyonu yüzde 12,52'e ulaşırken, kamu görevlileri için enflasyon farkı yüzde 4,19 oldu. 6 aylık zam periyodu artık sürdürülemez olduğu için eşel mobil sisteme geçiş kaçınılmazdır." şeklinde konuştu.

Eşel mobil nedir? 

Ücretlilerin satınalma gücünü koruyabilmek için, ücretlerin enflasyondaki artışı dikkate alarak kendiliğinden ayarlanmasını mümkün kılan bir sistemdir. Böylece çalışanların ücret artışları için sözleşmelerle güncelleme yapmak yerine, ücret artışları otomatiğe bağlanmaktadır.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal