Mehmet Şimşek ilk mesajı verdi: Ana hedefimiz tek haneli enflasyon

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlayan Mehmet Şimşek, temel hedeflerinin toplumsal refahı yükseltmek olduğunu belirtti. Şimşek ayrıca, ‘’Enflasyonu tek haneye indirip, cari açığı azaltmak hayati önemde” dedi.

05.06.2023-09:56 - (Son Güncelleme: 05.06.2023-17:44)

Nureddin Nebati’den görevi devralan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde izlenecek yol haritasını açıkladı. Temel  hedeflerinin toplumsal refahı yükseltmek olduğunu vurgulayan Şimşek, önceliklerini uluslararası normlara uygunluk ve orta vadede tek haneli enflasyon olarak sıraladı.

Mehmet Şimşek ilk mesajı verdi

Akşam’ın yer verdiğine göre; Yeni kabinenin açıklanmasıyla birlikte, ekonomi yönetimindeki bakanlıklarda devir-teslimler dün yapılmaya başlandı. Piyasaların bir süredir beklediği Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, düzenlenen törenle görevi Nureddin Nebati'den devraldı. Törende yeni dönemin ipuçlarını veren Bakan Mehmet Şimşek, önceliğin finansal istikrar ve enflasyonla mücedele olduğunu söyledi. Geçmiş dönemde yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta önemli kazanımlar elde edildiğini dile getiren Şimşek, "Hükümetin temel hedefi toplumsal refahı yükseltmektir. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır. Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır" dedi.

Mehmet Şimşek

Şimşek şunları söyledi: "Küresel zorlukların, jeopolitik gerginliklerin arttığı bir konjonktürde kurumsal kalite ve kapasitemizi güçlendirerek makro-finansal istikrarı önceliklendireceğiz. Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarımıza başlayacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır. Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla, merkez bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır."

Ağır bir görev aldım

Söz konusu öncelikler çerçevesinde çalışmalarını eş güdüm içinde ilgili bakanlıklar ve kurumlarla güçlü bir koordinasyon sağlayarak yürüteceklerinin altını çizen Bakan Şimşek, "Bu yoğun dönemde en büyük yardımcım bakanlığımızın değerli kadroları olacaktır. Hem başbakan yardımcılığı hem de bakanlık yaptığım dönemden biliyorum ki Hazine ve Maliye Bakanlığı, güçlü insan kaynağı ve liyakatli kadroları ile her zaman ön planda olmuştur" diye konuştu. Bakan Şimşek, attıkları her adımın ve aldıkları her kararın Türkiye'ye duyulan güveni artırması ve istikrarı güçlendirmesi açısından önemini vurgulayarak, "Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde geceli gündüzlü çalışacağız. Pandemi, küresel finansal zorluklar ve depremle birlikte sadece ülkemiz değil tüm dünya zorlu bir imtihandan geçiyor. Sayın Bakanımıza bu yoğun süreçteki çalışmaları, gayretleri nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Şahsıma zorluklar ve yüksek beklentilerle dolu ağır bir görev verildiğini biliyorum. İnşallah hep birlikte bu süreçten alnımızın akıyla çıkacağız" dedi.

Nebati: Tam bağımsız Türkiye için çalıştık

Görevi devreden Nureddin Nebati de zor bir küresel görünüm ortamında görevi devraldığını ve depremin yaşandığını hatırlatarak, görevini kutlu bir emanet görüp en iyi şekilde yerine getirebilmek için hiçbir zorluk karşısında yılmadan mesai arkadaşlarıyla gece gündüz çalıştığını dile getirdi. Nebati, her adımın milletin ortak menfaatleri doğrultusunda ve makamın getirdiği sorumluluk duygusuyla atıldığını ifade etti. Nebati, tam bağımsız, güçlü ve büyük Türkiye inancıyla ilerlediklerini belirterek "Bizler için en önemlisi, milletimizle yan yana verdiğimiz bu mücadeleye bir vazife bilinciyle yaklaşarak ve en ufak bir gaflete düşmeden aralıksız hizmete devam etmektir" dedi. Nebati "Mesai arkadaşlarım ve milletimizle esaslı bir mücadele verdik. Bu yolculukta, Türkiye Yüzyılı için, tam bağımsız, güçlü ve büyük Türkiye davamız için, durmak yok, yola devam" diye konuştu.

Nureddin Nebati Mehmet Şimşek

Ömer Bolat: Fiyat istikrarı önceliğimiz

Ticaret Bakanlığı görevini Mehmet Muş'tan devralan Ömer Bolat fiyat istikrarını sağlamanın öncelikleri olacağını söyledi. Bolat bugüne kadar görev yapan tüm bakanların ihracatın 20 yılda 36 milyar dolardan 255 milyar dolara yükselmesinde katkıları olduğunu anlattı. Bolat, zorlu seçim sürecinin ve seçim gerginliğinin geride kaldığını belirterek "Artık Türkiye Yüzyılı başladı. Bundan sonra her şey Türkiye'miz, halkımız için diyoruz. İş dünyamızın temsilcileri ile birlikte çalışacağız. Cari açığı azaltıp döviz rezervini artırmak için çalışacağız. Var olan sorunları inşallah hep birlikte çözeceğiz" dedi. Bolat "Aşırı fiyat artışlarını kaldırmaya odaklanacağız. Halkımızın satın alma gücünün korunması konusunda, enflasyonda geriye gidişi hep birlikte, hızlandırıp fiyat istikrarını sağlamak önceliğimizdir" dedi. Muş da bakanlığın ticari hayatın düzenlemesinde önemli bir işlevi olduğunu ifade ederek, "Önemli yapısal değişiklikler yaptık" dedi.

İbrahim Yumaklı: Tarımda üretim yüzyılı başlayacak

Yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, görevini dün Vahit Kirişci'den devraldı. Vahit Kirişci, "Rabbim kolaylık versin, durumu kolaylaştırsın" diyerek görevini Yumaklı'ya devretti. İbrahim Yumaklı ise Yumaklı, tarımda üretim yüzyılını başlatacaklarını söyledi. Yumaklı "Sayın Bakanım ile, geçen 14 aylık süreçte başarılı bir dönem geçirdik. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra bize düşen başlatılmış olan projelere devam etmek ve yenilerini eklemektir. Yapısal dönüşümü üretime gönül vermiş çiftçilerimiz ile birlikte tamamlayacağız. Biz bu dönüşümü Tarım ve Orman Bakanlığı ailesi ile başaracağız. Yol haritamız bellidir. Yapısal reformlarımızı hayata geçireceğiz" diye konuştu.

Mehmet Özhaseki: Şehirler afete hazır olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na getirilen Mehmet Özhaseki, görevi Murat Kurum'dan devraldı. Bakanlıkta düzenlenen devir teslim töreninde konuşan Özhaseki, önceliğinin kadim şehirleri depreme hazır hale getirmek olacağını söyledi. Özhaseki, "Geçen süre içerisinde değerli bakanımı hep çalışırken, gayret ederken gördük. Teslim aldığı bayrağı zirveye doğru taşırken gördük" dedi. Bakan Özhaseki, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu, bu gerçeklikten hareket ederek tüm planların buna göre yapılması gerektiğini belirterek "Bizler bu konuda hazırlıklı olabilirsek, ileriye doğru adımlar atabilirsek, ülkemizi bu sıkıntılardan, belalardan kurtarırız" dedi.

Özhaseki "Başta İstanbul olmak üzere bütün güzel, kadim şehirlerimizi depreme karşı hazırlıklı hale getirip, en az sayıda zayiat verecek bir ortamın doğması için de elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. Murat Kurum ise 5 yıl önce Özhaseki'den devraldığı bakanlık sürecinde ülkenin 81 ilinde, her afette tüm ekibiyle Türk milleti ve vatan için ellerinden gelen gayreti göstermeye çalıştıklarını vurguladı. Bakanlık görevini devraldığında Allah'tan kendisini devlete, millete mahcup etmemesini dilediğini söyleyen Kurum, "Geldiğimiz gibi gidebilelim istemiştik. Bugün milletimize mahcup olmadan, devletimiz, vatandaşımız için tüm ekibimizle birlikte gece gündüz çalıştık, ürettik" dedi.

Mehmet Fatih Kacır: Vizyonumuz milli teknoloji hamlesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini Mustafa Varank'tan devralan devralan Mehmet Fatih Kacır, Varank'a bugüne kadar Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda ortaya koyduğu liderlik için teşekkür etti. Kacır, görevini aldığı Mustafa Varank'ın çıtayı yükselterek görevi kendisine bıraktığını vurgulayarak, "Çıta çok yüksek bunun farkındayız ve bilincindeyiz" dedi. Bu dönemde çok büyük gururları hep birlikte müşahede ettiklerini vurgulayan Kacır, "Türkiye'nin otomobili, 60 yıllık bir rüya, sizlerin öncülüğünde gerçekleşmiş oldu. Uzaya milli görüntüleme uydumuz İMECE'yi bu dönemde gönderme başarısı elde ettik. Gökdoğan, Bozdoğan gibi kritik teknoloji projelerini bu dönemde tamamlamak nasip oldu" dedi.

Kacır "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 'Türkiye Yüzyılı'nı, 'Tam Bağımsız Türkiye' anlayışıyla 'Milli Teknoloji Hamlesi' vizyonuyla gerçekleştirebilmek için canla başla çalışacağız" dedi. Mutlu ve gururlu olduğunu belirten Varank ise "Sayın Cumhurbaşkanımız 21 yıllık iktidarın ardından yüzde 52.18'lik büyük başarıyı seçimlerde elde ederek tekrar Cumhurbaşkanı seçildi ve yüce Meclis'imizde yemin ederek tekrar görevi teslim aldı. Bu büyük gurur 'Türkiye Yüzyılı'nın kapılarını da açmış oldu. Bu bir bayrak yarışı. Mutluluğumuz kendi ekibimizden bir arkadaşımızın bu yola devam edecek olması" diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal