Mazeret belirtmeden işe gidilmediği taktirde ne olur? Mazeretsiz işe gitmeyenler dikkat işinizi kaybedebilirsiniz!

Çalışanlar mazeretsiz işe gitmeleri durumunda özel ve kamu kurumlarında nasıl bir durumla karşılaşacaklarını araştırıyorlar. İşte detaylar...

11.06.2022-20:56 - (Son Güncelleme: 11.06.2022-20:56) Mazeret belirtmeden işe gidilmediği taktirde ne olur? Mazeretsiz işe gitmeyenler dikkat işinizi kaybedebilirsiniz!

Hem kamu kurumlarında hem de özel kuruluşlarda çalışanlar mazeret belirtmeden işe gitmedikleri durumlarda başlarına neler geleceğini merak ediyorlar. Peki mazeretsiz işe gidilmediğinde neler oluyor?

Mazeretsiz işe gidilmezse ne olur?

İşverenler işçilerin mazeretsiz işe gelmedikleri durumlardan yakınmaktalar fakat yasalara bakıldığında görülüyor ki asıl yakınması gereken kesim işçi kısmı. Daha önceleri işveren işçisini herhangi bir neden olmadan işten kovduğunda tazminat ödemeye mahkum ediliyordu. Son düzenlemeler sonucunda işverenler mazeretsiz işe gelmediği durumlarda işçiyi tazminat ödemeden kovma hakkına sahip oldu. İşçiler ise bu düzenlemeden rahatsız. Genel itibariyle işçilerin yasal bazı izin hakları vardır. İşçilerin yıllık ve bayram izinleri dışında ücretli izin hakları şöyle sıralanmaktadır;

Evlat edinmesi durumunda,

Evlenmesi ya da nişanlanması durumunda,

Ailesinden birisinin vefat etmesi durumunda 3 gün ücretli izin,

Erkekler için, eşlerinin doğum yapması durumunda işçiye 5 gün ücretli izin verilir.

Bu izinler mazeret belirtilip alınır ya da mazeret belirtecek vakit olmadan izne çıkılırsa işçinin işveren tarafından fesih işlemleri başlatıldığı takdirde tazminat alma hakkı doğabilmektedir. Bundan ötürü işveren işçiyi dinlemek zorundadır.

Mazeret belirtmeden işe gitmemenin cezası nedir?

İşverenlerin işçilerini mazeretsiz işe gelmeme halinde 4857 numaralı iş yasası 25. Madde fıkra 2 gereği iş sözleşmesinde de belirtilen mazeretsiz işe gelmeyenler haklı bir sebebi yoksa 2 gün üst üste işe gitmemişse işveren, işçinin sözleşmesini tazminatsız fesih edebilir. Bu yasanın G bendi devreye girdiğinde işçi izin almadan üst üste 2 gün ve aynı ay içerisinde 3 gün mazeret belirtmeden işe gitmez ise iş sözleşmesi herhangi bir bildirim yapılmadan ve tazminat ödemesine gerek olmadan fesih edilebilmektedir. Yalnız işveren işçisini dinlemeden fesih işlemlerini uygulamaya koyarsa işçi avukat aracılığıyla hakkını arama yoluna gidebilir ve tazminat alabilir. Bunun haricindeki her mazeretsiz ise gelmeme durumlarında işveren tazminatsız bir şekilde işçiyi işten çıkarma hakkına sahiptir.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal