Mavi Vatan'ı savunan kahraman askerler! Türk Deniz Kuvvetleri PAK timinden nefes kesen operasyon

Paraşütle Arama Kurtarma timi, suyun yüzeyinden ve altından kurtardıkları personele tıbbi müdahalede bulunarak Türk Deniz Kuvvetlerinin son derece üstün yeteneklerini gözler önüne seriyor. İşte haberin detayları...

23.06.2022-11:11 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-11:40)

Denizlerde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı paraşütleriyle birlikte mavi sulara atlayarak, oldukça kritik müdahalelerle hayat kurtarmayı amaçlayan Türk Deniz Kuvvetleri PAK timi, son derece yüksek yetenek ve kabiliyetleriyle "Mavi Vatan"da görev yapan tüm dost unsurlara karşı güven teşkil ediyor. 

Söz konusu Mavi Vatan'ı savunmak adına yüksek imkan ve kabiliyetle görevini yapan Türk Deniz Kuvvetleri, bir taraftan tehditlere karşı önlem alırken, eğitimlerle de personelini zorlu koşullara hazırlamaktadır. 

PAK timinin Marmaris Aksaz açıklarında senaryo gereği su yüzeyi çıkamadığı belirtilen bir denizaltından personel kurtardığı eğitim saniye saniye kayda alındı. 


Kahraman PAK timi paraşüt atlayışıyla bölgeye intikal etti 

Bahsi geçen eğitim senaryosu çerçevesinde gelen ihbar üzerine bölgeye doğru hareket eden C-130 tipi uçaktan paraşütle yüksek irtifa atlayışı yapan ekip, belirtilen koordinata noktasal inişini gerçekleştirdi. Özel eğitimli Su Altı Taarruz ve sağlık personelinden oluşan tim, hız kesmeden yüzerek yine uçaktan deniz yüzeyine bırakılmış olan 2 lastik bota ulaştı. 

Ardından uçaktan denize indirilen 25'er kişilik 4 can salı ve tıbbi malzeme sandıklarını ise alan ekip, su yüzeyine "can salı köyü" ismi verilen acil müdahale merkezi kurdu. Diğer yandan ekip, sudan çıkardıktan sonra botlarında müdahale etmeye başladıkları yaralıları hiç vakit kaybetmeden "can salı köyü"ne doğru taşıdı. 

Serbest çıkışta meydana gelen basınç ve denizde uzun süre boyunca kalmaya dayalı sorun yaşayan personele ilk tıbbi müdahalenin sonrasında durumu normale dönenlere de gıda ve su desteği sağlandı. Ekip, bu işlemler esnasında uzun süre boyunca suda kalmaya bağlı ısı kaybına karşın gerekli müdahaleleri yaparak, olası herhangi bir kırık ve yaralanmaları da göz önünde bulundurdu. 

Ekibin kazazedeleri hayatta tutmak adına adeta zamanla yarıştığı anlar film sahnesini aratmayan görüntülere sahne oldu. Hayati olan ilk müdahaleyi tamamlayan Mavi Vatan’ı savunan PAK timi, yine botlara aldığı kazazedeleri bölgeye ulaşan Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi'ne naklini gerçekleştirdi. 


Paraşütle bölgeye atlayarak tıbbi müdahale yapıldı 

Ayrıca Denizaltı Tahliye ve Kurtarma Yardım Timi tarafından ileri tıbbi triaj yapılarak tıbbi durumlarına bağlı olan tedavi alanlarına ayrılan kazazedeler adına tıbbi durumlarına uygun ileri tedavi sürecine geçiş yapıldı. 

Durumu kritik olan kazazedeler de gemideki ilk müdahale ardından gemiye iniş yapan helikopterle en yakın sağlık kuruluşuna sevki gerçekleştirildi. 

Paraşütle bölgeye atlayarak tıbbı müdahalede bulunan tim, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının üstün yeteneklerini bir defa daha ortaya koymuş oldu. 


Dünyadaki 3 timden biri 

Söz konusu PAK timi, SAT Eğitim Merkezi Komutanlığında açılmış olan askeri paraşüt kursunu başarıyla tamamlayan gönüllü personelden seçilmektedir. Bunlardan 6'sı sualtı taarruz komandosu, 6'sı doktor ve sağlık astsubaylarından oluşan 12 kişilik PAK timi, satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltından kurtulan kazazedelere uzak mesafelerde ilk müdahale desteğini sağlamaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olan Sualtı Taarruz Komutanlığı kuruluşundaki timin dünyadaki denizaltılardan personel arama kurtarma görevini icra eden 3 timden biri olduğu belirtilmektedir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal