Marmara Denizi’ndeki depreme ilk uzman yorumu: Tsunami riski oluşturur mu?

Marmara Denizi'nin güneyinde Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldi. Depremler; İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya ve Çanakkale de etkili bir şekilde hissedildi.

04.12.2023-12:45 - (Son Güncelleme: 04.12.2023-17:43) Marmara Denizi’ndeki depreme ilk uzman yorumu: Tsunami riski oluşturur mu?

Akıllara gelen hangi fayda kırılma meydana geldi? Sorusuna Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat cevap verdi. Dr. Kalafat, Marmara’nın 'güney kolu' üzerinde yaşanan orta büyüklükteki depremin, Marmara Bölgesi'nde özellikle Gemlik civarında ve İstanbul'da yani Marmara Bölgesi'nin doğusunda kuvvetli bir şekilde hissedildiğini ifade etti.

‘‘Olumlu bir gelişme olarak yorumlayabiliriz’’

Depremin ilk bakışta ana şok gibi göründüğünü ve artçılarının olduğunu vurgulayan Kalafat, “Olumlu bir gelişme olarak yorumlayabiliriz. Artçıları var. Lokal bir Deprem bu. Tali bir kırık” dedi.

“Tali Kırık” ifadesini şu şekilde açıklayan Kalafat, ‘‘Kuzey Anadolu Fayı’nın iki büyük kolu var. Bunların biri kuzeyden geçen kol, diğeri İznik Gölü’nün güneyinden Gemlik Körfezi’ne bağlanan kol. Bunların her ikisini de sismik boşluk diye tanımlıyoruz. Deprem bu sismik boşluklar üzerinde mi değil mi diye bakıyoruz. Bu deprem şu an için öyle görünmüyor.”

Depremin 4,73 metrelik derinliğini de değerlendiren Kalafat, “Sığ bir deprem olarak nitelendirebiliriz. Marmara’nın güney kolundan geçen hat üzerinde Mudanya açıklarında olan bir deprem. KAFZ’nin bir uzantısı olan bölgede birden fazla fay hattı bulunmaktadır. Hangi fayın kırıldığının anlaşılması için mekanizma çözümlemeleri yapılacak” diye konuştu.

Deprem tsunami riski oluşturur mu?

Deniz tabanında meydana gelebilecek her büyük deprem sonrası tsunami riski oluşabildiğini söyleyen Dr. Doğan Kalafat, özellikle Doğu Marmara deniz tabanındaki yoğun kalınlıktaki genç alüvyon sedimanların (Tabaka halinde taşmalara neden olan yapı) büyük bir depremde tetiklenebileceğini vurgulayan Kalafat, şu açıklamalarda bulundu: "Depremin deniz tabanı heyelanlarına neden olabileceği yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Dolayısıyla yaklaşık 2 metreyi aşan tsunamiler gerçekleşebilir. Böylesi bir durumda bölgede yaşayan halkımızın deprem sonrası hiç vakit kaybetmeden sahil kesiminden uzaklaşarak, yüksek ve sağlam bölgelere doğru hızlı ve güvenli bir şekilde intikal etmeleri gerekmekte... Bu nedenle şimdiden bunu göz önünde bulundurarak deprem senaryoları oluşturulmalı ve çalışmalar yapılmalı. Unutulmamalı ki, olası bir Marmara Denizi depremi, kıyıda bulunan 7 il ve kıyı sahilindeki yerleşim yerlerini olumsuz etkileyecek."


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal