13.08.2021-09:47 (Son Güncelleme:13.08.2021-11:30)


1

EKONOMİYE 1.4 MİLYAR KATKI SAĞLAYACAK

EKONOMİYE 1.4 MİLYAR KATKI SAĞLAYACAK

Eroğlu, tüketici için atıkların değer kazanacağını da belirtti. Bu atıkların ülke ekonomisine katkı sağlayacağını da belirten Eroğlu, atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye 1,4 milyar lira katkı sağlayacağını söyledi.



2

CARİ AÇIK AZALACAK

CARİ AÇIK AZALACAK

Eroğlu, ilk etapta plastik atıklarının yüzde 70’inin toplanmasını hedeflendiğini belirtti. Türk plastik sektörünün hammadde ihtiyacının büyük kısmını yurtdışından ithal ederek karşıladığını bu yüzden cari açık verdiğini aktararak; bu geri dönüşüm sistemi ile cari açığın azaltılacağını söyledi. Eroğlu; ‘Cari açığı azaltacak depozito sistemiyle, geri dönüştürülmüş ham maddelerle üretilen plastik ürünler, tüketicimize daha uygun fiyatlarla ulaşacak. Enflasyonda düşüş yönlü etkinin önü açılacak.’ dedi.



3

Bu sistem dünyada 15 ülkede daha uygulanıyor. Açıklanan rakamlara göre Avrupa’da depozitosuz içecek ambalajlarının toplama oranı yüzde 47, depozito olan alanlarda ise toplama oranının yüzde 94 olduğu kaydedildi.



4

KARBON EMİSYONUNDA AZALMA

KARBON EMİSYONUNDA AZALMA

Dünyada iklim değişikliği konusunda hassas davranıldığı ve Paris İklim Anlaşması, AB Yeşil Mutabakat anlaşmasının, ekonomiyi yönlendirdiği belli konuların olduğunu belirten Eroğlu, "Karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen AB, 2025 yılı itibarıyla içecek ambalajlarının yüzde 25'lik kısmının geri dönüştürülmüş ürünlerden oluşmasını istiyor. 2030'da bu oranın yüzde 30'a çıkartılması planlanıyor. Bunu başarabilmek için tüketiciyi, geri dönüşüm sisteminin paydaşı yapmak ve ödüllendirmek gerekiyor. Dolayısıyla Depozito İade Sistemi, çevresel anlamda geri dönüşüm trendine ciddi katkı sunuyor. Sistem, 2022 yılında devreye girdiğinde Türkiye'de 263 bin ton/yıl karbon emisyonunda azalma meydana getirecek.’ İfadelerini kullandı.



5



6

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR