Market market gezmeden uygun fiyatlı ürün nasıl bulunur?

Son dönemlerde yaşanan fiyat artışları en çok market raflarında etkili oldu. Birçok ürüne gelen zamlar sonrası vatandaş ‘uygun fiyatlı ürün nasıl bulunur?’ araştırmasına girişti. İşte uygun fiyatlı ürün bulmanın yolları…

20.05.2022-17:01 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-17:23) Market market gezmeden uygun fiyatlı ürün nasıl bulunur?

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar en çok market raflarındaki ürünlere yansıdı. Birçok kişi uygulanan zamlar sonrasında, uygun alışveriş yapmamın yollarını araştırmaya başladı. 

İnternetten ürün fiyat karşılaştırması ve araştırması nasıl yapılır?

Çay fiyatları gibi temel ürünlerdeki anlık artışlar, her satıcı ve markete farklı şekillerde yansıyabiliyor. Hesaplı alışveriş yapmak için pek çok alışverişçi bazen gününün tamamını marketleri gezerek geçirip en uygun fiyatlı ürünleri, çeşitli kampanyaları yakalamaya çalışıyor. Günümüz internet çağında neredeyse Türkiye’de yer alan tüm market ve gıda satıcılarının fiyatlarını listelemek, ürünlerin geçmiş fiyatlarını görmek ve kampanyalardan haberdar olmak geçmiş yıllara göre oldukça kolaylaştı.

Bu durum özellikle fiziksel olarak markete gittiğinizde bile büyük puntolarla yazılan “indirim”, “fırsat ürünleri” gibi sloganların gerçekliğini öğrenmek adına oldukça pratik olarak kabul edilebilir. Perakende, online satış yapan mağaza ve marketlerin tamamının fiyatlarını kaydedip çizelge halinde yayınlayan fiyat karşılaştırma siteleri sayesinde satıcıların fiyat aldatmacalarını anlamak oldukça kolay.


Örneklerle fiyat araştırması nasıl yapılır?

Gündemde çay fiyatlarına yapılan zamlar yer aldığı için iki farklı çay markasının ürünleri üzerinden gitmek daha faydalı olacaktır. İlgili ürünlerin 1 yıl, 6 ay, 1 ay ve 1 haftalık fiyat değişimlerini grafik üzerinden anlık olarak inceleyerek indirim, zam oranı ve gerçek fiyatına ulaşmak birkaç saniye sürüyor. 

Aşağıdaki grafikte Çaykur çay markasının en popüler ürünlerinden biri olan Tiryaki serisinin son 1 yıldaki fiyat değişimleri gün gün yer alıyor.

Grafikteki dönem için en yüksek fiyat bölümü 1 yıl içerisindeki en pahalı etiketi gösteriyor. Dönem için en düşük fiyat ise 1 yıl içerisindeki en ucuz olduğu fiyatı gösteriyor. Bu grafiğe göre; şu anki fiyatı son 1 yıldaki en yüksek fiyat olarak değerlendirilebilir. 


Tüm market ve mağazaların fiyatlarını görün

Fiyat değişim grafiği gıdadan elektroniğe kadar her üründe mevcut. Grafiğin en iyi yanı ise Türkiye’deki neredeyse her market ve mağazanın fiyatlarını da aynı sayfa içerisinde listeliyor olması. Bunu da bir örnek ile incelemek daha faydalı olacaktır.

Örneğin Lipton çay ürünlerinden olan Doğu Karadeniz 1 kg ürününün çeşitli market ve mağazalardaki fiyatlarını fiziksel olarak dolaşmadan anlık olarak görebilirsiniz. Aşağıdaki görselde ilgili ürünün 23 farklı satıcıdaki fiyatları 3 farklı şekilde sıralanıyor. Normal şartlarda 23 farklı mağaza gezmek belki günlerce sürebilirken fiyat karşılaştırma platformları sayesinde birkaç dakika içinde mümkün hale geldi.

En ucuz, kargo dahil en ucuz ve satıcı puanına göre üç farklı şekilde tüm satıcılardaki fiyatları listelemek mümkün. Ayrıca 2. sütunda stok durumunu ve fiyatın en son ne zaman güncellendiğini de görebilirsiniz.

Bu şekilde en uygun sepeti yaparak hem bütçenizden hem de vaktinizden tasarruf etmek mümkün. Özellikle son dönemlerdeki dengesiz market fiyatları sonrasında kuşkulanmadan alışveriş yapmak pek mümkün değilken bu tip platformlar sayesinde durum oldukça kolaylaşıyor.

Önce satın almayı düşündüğünüz ürünün fiyatının gerçekten “indirimli” mi yoksa “şişirme” mi olduğunu keşfettikten sonra en uygun fiyata satan satıcıyı bulup avantajlı bir alışveriş yapmak hem soru işaretlerini gidermek hem de zamandan tasarruf için faydalı olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal