Mantar enfeksiyonu nedir, belirtileri nelerdir? Uzmanlar uyardı aman dikkat!

Sıcak havalarla beraber hayatımıza giren mantar enfeksiyonu için korunma yolları araştırılmaya başlandı. Dermatoloji Uzmanı Küçükçakır, mantar enfeksiyonları hakkında önerilerde bulundu. Mantar enfeksiyonu nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

13.06.2022-10:43 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-14:50)

Mantar enfeksiyonu yaz aylarının gelmesiyle beraber artış gösterirken çeşitli hatalıklarda boy göstermeye başladı. Dermatoloji Uzmanı Küçükçakır, mantar enfeksiyonları hakkında açıklamalar yaparken öneriler ile de vatandaşları bilgilendirdi. Mantar enfeksiyonu nedir? Mantar enfeksiyonundan nasıl korunur?

Mantar enfeksiyonu nedir?

Cilt hastalıklarından büyük sorun oluşturabilecek olan mantar enfeksiyonu kıl, deri ve tırnak gibi dokularda yer ederek kızarıklık ve sulanmaya olarak kendini gösterir.

Mantar enfeksiyonu belirtileri

-Kızarıklık

-Kepek

-Vücutta renk değişimi

-Yoğun kaşınma

Mantar enfeksiyonundan korunma yolları

Özel Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, Dış ortamı çok özledik ve açık havada çokça vakit geçirmek için sabırsızlanıyoruz. Ancak yaz aylarında artış gösteren cilt hastalıklarının başında güneş yanıkları, mantar enfeksiyonu, isilikler, güneş alerjileri, derin kırışıklıklar, erken cilt yaşlanması, cilt lekeleri, kanser öncesi deri keratozları ve cilt kanseri görülmektedir. Güneş yanıklarından korunmak için bahar mevsiminden son bahar mevsimine kadar, dış ortama çıkmadan 15 dakika önce, dermatoloğun cilt yapınıza uygun tavsiye edeceği güneş koruyucular güneş gören bütün cilt bölgelerinize sürülmeli ve dış ortamlardayken en az 2 saatte bir tekrar edilmelidir. Bunun yanında açık renkli kıyafetler, güneş gözlüğü takmalı ve güneş ışınlarının en dik açıyla yeryüzüne ulaştığı 11.00 ile 16.00 arasında mümkün olduğunca dışarıda bulunulmamalıdır. Bilhassa çocukluk çağında oluşan güneş yanıkları, en kötü huylu deri kanseri olan melanoma yakalanma riskini arttıran en önemli tetikleyici olduğunu unutmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Mantarın erken fark edilip tedavi edilmesinin ioldukça önemli olduğunu belirten uzmanlar, ilerleyen mantar hastalıklarının kasnere neden olabildiği konusunda uyardı. 

Mantar enfeksiyonundan korunma yolları

Mantar hastalıklarının oluşmaması için özellikle ayak parmaklarının aralarının sürekli kuru tutulması, başkalarının havlu ve ayakkabılarının kullanılmaması, sauna, duş, soyunma odaları, havuz gibi ortak alanlarda çıplak ayak yere basılmaması gerekir. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal