Mansur Yavaş Zam Yapmayacağız Demişti Ücretsiz Aktarmayı Kaldırdı

Mansur Yavaş seçim döneminde ulaşım için zam yapılmayacağını ifade etmesine rağmen ulaşıma yüzde 70 zam yaptı, bazı metro ring otobüslerinde uygulanan ücretsiz aktarma uygulamasını da sona erdirdi.

05.01.2022-16:04 - (Son Güncelleme: 05.01.2022-16:50)

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş; seçim vaatlerini yerine pek de getirmişe benzemiyor. Ankara'da ulaşıma yüzde 70 zam yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi; çeşitli ringlerde ücretsiz aktarma uygulamasını da kaldırmış durumda. Seçim öncesi; 'Asgari ücretlilere 52 tane otobüs bileti vereceğim. Sadece işe gidin, gelin'" ifadelerini kullanan Mansur Yavaş, 2.5 lira olan tam bilet ücretini de 4.5 liraya çıkardı. Mansur Yavaş, şimdi de bazı metro ring otobüslerinde uygulanan ücretsiz aktarma uygulamasını da sona erdirdi.

ÜCRETSİZ AKTARMA UYGULAMASI DA SONA ERİYOR

Ankara'da bazı metro ring otobüslerinde uygulanan ücretsiz aktarma dönemi bitiyor. Yarından itibaren bazı metro ringlerini kullanan tüm yolcular yapmış oldukları aktarmalarda tam ya da indirimli olarak transfer ücreti verecek. Yalnızca 550 numaralı Hacettepe-Beytepe ringinde aktarma ücretsiz bir şekilde kullanılacak. Ankara'da metro bağlantılı çeşitli istisnai otobüs hatlarında 75 dakika içerisinde olan binişlerdeki 'ücretsiz aktarma' uygulaması bitiyor. Başkent'te yalnızca 550 hat numarası ile Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü ile Beytepe Metro İstasyonu arasında hizmette bulunan üniversite ring hattı üstünde ücretsiz aktarma uygulaması sürecek. Metrolardan inip otobüslere binen ya da otobüslerle gelip metroya binen yolcular artık tam ya da indirimli olarak aktarma ücreti ödeme işlemini gerçekleştirecek


Söz konusu karar, geçtiğimiz perşembe günü Ankara'daki yeni ulaşım tarifesini de görüşen Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu'nda kabul edildi. Söz konusu toplantıda, 'Üniversite ring hattı olan 550 numaralı hat hariç, istisnai hatlarda uygulanmakta olan ücretsiz transfer uygulamasının kaldırılarak, tüm hatlarda tam ve indirimli transfer uygulamasının yapılması ve tamamlamalı hatların uygulanmasına devam edilmesi' kararı alındı.

Yeni kararla beraber geçmişte metro kullanımını da teşvik etmek amacıyla uygulanmaya başlayan 'ücretsiz aktarma' dönemi de bitmiş oldu.

TAM 2.25 İNDİRİMLİ 1.25 TL

Buna örnek olarak MTA Metro İstasyonu'nda metrodan inip 167 numaralı ring otobüs hattını kullanmak isteyen herhangi bir yolcu otobüse bu karardan sonra ücretsiz bir şekilde binemeyecek. Yine bir başka örnek vermek gerekirse Fatih Metro İstasyonu'nda inerek Sincan merkeze gitmek için 509 numaralı Sincan-Fatih otobüsüne binen bir yolcu da otobüse önceden ücretsiz aktarma ile kullanabilirken artık bu hattı kullanmak için de ücret ödemesi yapacak. Yarından itibaren tüm hatlarda tam biniş kartı ile aktarma yapan yolcuların kartlarından 2.25 TL, indirimli öğrenci biniş kartıyla aktarma yapan yolcuların kartlarından da 1.25 TL aktarma ücreti alınacak. Yeni uygulama yarın sabah 06.00'dan itibari ile birlikte başlayacak.

AKTARMA ÜCRETİ ÖDEYENLER KALDIRILMASINI İSTEMİŞTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) otobüs ve metrolara asmış olduğu bilgilendirme afişlerinde, normal şartlarda ulaşımın maliyetinin 6.5 TL olduğunu iddia ederek 4.5 TL'lik yeni ücret ile arada oluşan farkın belediye bütçesinden karşılanmakta olduğunu ifade etmişti.


ZAMLI TARİFE YARIN BAŞLIYOR

Bir başka yandan da EGO Genel Müdürlüğü'nün yüzde 38.4'lik teklifi ile birlikte UKOME'de kabul edilen yeni zamlı ulaşım tarifesi de yarından itibaren uygulama işlemine alınıyor. Yeni zamlı ücretlerse şu şekilde:

Tam biniş: 4.5 TL

İndirimli biniş: 2.5 TL

Tek binişlik Ankarakart: 5.5 TL

Öğretmen biniş: 3 TL

Tam aktarma: 2.25 TL

İndirimli aktarma: 1.25 TL

Öğrenci abonman: 75 TL

YAVAŞ: ASGARİ ÜCRETLİLERE 52 TANE OTOBÜS BİLETİ VERECEĞİM

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, asgari ücretlilerin işe gidip gelebilmesi adına 52 adet otobüs bileti vereceğini ifade etmişti. Yavaş; 'Hiçbir Ankaralıyı açta açıkta bırakmamak için o yana yöneleceğiz. Onların çalışması için otobüs ücretlerini, halk otobüsü olsun, minibüs olsun biz karşılayacağız. Yeter ki işe gitsin.' demişti. Açıklamalarının devamında Mansur Yavaş; 'Troleybüs gibi raylı sistemlerle Dışkapı'dan, Cebeci'den, diyelim ki Beşevler'den Kızılay'a ücretsiz gelecekler. Asgari ücretlilere yardım alanlarında şunu vaad etmiştim. 'Size ben 52 tane otobüs bileti vereceğim. Sadece işe gidin gelin'" sözlerini kullanmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal