Manifesto Ne Demek?

Günlük hayatta sık sık duyulan fakat anlamı tam olarak bilinmeyen kelimelerden biri de manifestodur. İnternet kullanıcıları ve vatandaşlar ''manifesto'' kelimesinin ne demek olduğunu araştırıyor. Peki, Manifesto nedir? Manifestonun anlamı ne?

11.03.2021-16:42 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-17:48) Manifesto Ne Demek?

Manifesto kelimesi siyasette ve tarihte sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Günümüzde de kullanılan manifesto kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde de yer almaktadır. Dilimize İtalyancadan gelen Manifesto kelimesine örnek olarak Kübizm Manifestosu, Somut Şiir Manifestosu ve Komünist Manifesto verilebilir. Peki manifesto ne demek? Manifesto ne anlama gelir? Manifesto nedir?

MANİFESTO NEDİR?

Manifesto dilimize İtalyancadan giren bir kelimedir ve Türkçe karşılığı bildiri demektir. Bunun yanı sıra manifesto, topluluk hareketinin kamuoyuna duyurulması ve hareketlerin, düşüncelerin bildirilmesini içeren yazılardır.


Çoğunlukla akımlarla birlikte kullanılan manifesto, ''Muhtıra'' kavramıyla benzerlik göstermektedir. Manifesto toplumsal hareketleri simgeleyen bir kelime olarak ele alınmaktadır. Ancak TDK'da farklı yönleriyle ele alınmıştır. Türk Dil Kurumu Sözlüğünde manifesto kelimesi şu şekilde açıklanmıştır;

''Gemideki mallarının boşaltma işlemine bakan gümrük idaresine gönderilen liste,

Bildiri, duyuru,

Bir topluluk hareketinin açıkça ifade edilmesi.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal