Malazgirt Meydan Muharebesi Bölgesinin Tespiti İçin Çalışma Başladı

Muş'un Malazgirt ilçesinde, Malazgirt Meydan Muharebesi'nin gerçekleştiği yerlerin belirlenmesi için kazı çalışmaları başladı.

17.09.2020-12:40 - (Son Güncelleme: 17.09.2020-12:41) Malazgirt Meydan Muharebesi Bölgesinin Tespiti İçin Çalışma Başladı

Malazgirt'te kazılar sürüyor. 1800 rakımlı bölgede 30 kişilik bilim insanı ekibinin çalışmaları Örenşar Köyü'nün yamaçlarında devam ediyor.

'Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma' projesinin 3. etabına başlandı. Bu kapsamda, Müslüman mezarı olduğu düşünülen 1800 rakımlı tepede kazı çalışmaları devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Ahlat Müze Müdürlüğü başkanlığında, Muş Alparslan ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinin iş birliğiyle yürütülen kazıya 10 üniversiteden toplam 30 akademisyen katılım sağladı.

Kazının bilimsel danışmanlığını yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, gazetecilere açıklamada bulundu. Örenşar Köyü'nün doğusunda 'türbe ve ziyaret tepe' olarak bilinen tepede Malazgirt şehitleri olabileceğini değerlendirdikleri mezarlıklar tespit ettiklerine dair açıklamada bulundu.

MALAZGİRT SAVAŞI'NIN NEREDE GERÇEKLEŞTİĞİ NETLEŞECEK
Malazgirt topraklarında varoluşu sağlayan zafer şehitlerinin, Selçuklu'nun ve Alparslan'ın gömüldüğü alanı tespit etmenin kendilerini son derece heyecanlandıracağını belirten Çevik, şu açıklamalarda bulundu:

'Kesin bir şey söylemek için henüz erken. Bu çalışmalar savaş alanının ve yerinin noktasal tespiti anlamında bize ipuçları sunacak. Bu tepe Malazgirt'e hakim. Bu tepenin varlığı, Selçuklu ordugahının konumunu anlamamız açısından ipuçları verecek. Yazılı kaynaklar, muharebenin doğu, güneydoğu ve güney istikametinde yaklaşık 150 kilometrekarelik alanda cereyan ettiğini bize gösteriyor. Yüzey araştırmaları da bunu destekliyor. Bu alanda savaşın nerede cereyan ettiği zamanla netleşecek. İkinci etap çalışmamızın ardından önceliği bu alana vermemiz gerektiği sonucuna ulaştık.'

'TÜRKİYE'DE İLK KEZ BİR SAVAŞ ARKEOLOJİSİ YAPILIYOR'
Bölgede yürüttükleri sondaj çalışmalarının net bir sonuç vereceğinin üzerinde duran Çevik, açıklamalarını sürdürdü:
'Bir aylık süre zarfında elde edilecek bulguların, savaşla doğrudan ilgisinin olup olmadığı değerlendirmelerimizi kolaylaştıracak. 4 açmada çalışmalarımız sürüyor ve bu artacak. Sondaj kazı boyutundayız. Malazgirt şehitlerinin olabileceği alanda çalışmalara başladık. Geniş bir ekiple ilk kez Türkiye'de bir savaş arkeolojisi yapılıyor. Drone ve lidar taramalarıyla üç boyutlu haritalarını çıkararak savaşı simule ederek, orduları yerleştiriyoruz. Dijital arkeoloji, bu tarihsel bilgiyi ete kemiğe büründürecek ve görünür kılacak.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal