Macron olaylar karşısında çaresiz: Muhalefet OHAL bekliyor

Fransa’da ortalık yangın yeri iken konsere gitmesi sebebiyle büyük tepki çeken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sokaklarda yaşanan olay karşısında çaresiz kaldı.

02.07.2023-09:41 - (Son Güncelleme: 02.07.2023-09:41)

Bir dönem dış politikasını Türkiye karşıtlığı üzerine inşa eden Macron, Fransa sokaklarını yangın yerine çeviren şiddet olayları karşısında çaresiz kaldı.

17 yaşındaki Nahel M.'nin, Paris'in Nanterre banliyösünde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Acil durum toplantısının ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şiddeti kontrol altına almak için daha fazla polisin konuşlandırılacağını söyledi, ancak olağanüstü hal ilan etmedi. Macron, ebeveynlere çocuklarını evde tutma çağrısı yaptı, sosyal medya platformlarının ise bazı içerikleri kaldırmasını talep etti.

Kaos artıyor

Polis raporları, Paris'teki durumun önceki gecelere göre biraz daha sakin olduğunu ancak Marsilya ve Lyon gibi diğer büyük şehirlerde kaosun büyüdüğünü binaların ve araçların ateşe verildiğini ve mağazaların yağmalandığını gösteriyor. Uluslararası ajansların geçtikleri son bilgilere göre, büyük şehirlerde Nike ve Zara ve Apple gibi markaların mağazaları yağmalandı. Olimpiyatlar için inşa edilen bir yüzme havuzunun bulunduğu alan meydana gelen patlama sonrası alevler içinde kaldı. Aubervilliers'de otobüslerin durduğu bir alan hedef alındı, düzinelerce otobüs yakıldı. Polise destek olması için ise orduya ait birçok zırhlı araç eylemlerin yoğun olarak devam ettiği Paris ve Marsilya'ya gönderildi.

Fransa Olaylar

Nael’in ölümünü böyle anlattı

Fransız BFMTV kanalı, olay sırasında araçta bulunan Nael'in arkadaşının ses kaydını yayınladı. Adı açıklanmayan kişi kayıtlarda olayı şöyle anlattı: "2 polis bizi takip etti, sireni çalıştırınca Nael aracı durdurdu. Polis memuru, Nael'e 'Motoru durdur, yoksa seni vururum' dedi ve silahın kabzasıyla vurmaya başladı. Diğer polis silahını Nael'in şakağına doğrulttu, 'Kıpırdama yoksa kafana bir kurşun sıkarım' dedi. Silah kabzasıyla vurulması üzerine Nael'in ayağı frenden kayınca araç hareket etti. Bu sırada polisin ateş açmasıyla vurulan Nael'in ayağı gaz pedalına basınca bariyere çarptık. Korktuğum için inip, kaçtım."

Uçurumun eşiğindeyiz

Hükümet, Fransa devriminin yıldönümü olan 14 Temmuz'a kadar durumu kontrol altına almayı umut etse de muhalefete göre durum çok daha vahim. Aşırı sağcı lider Marine Le Pen ülke çapında 'acil durum' ilan edilmesi gerektiğini söylerken Eric Ciotti, ülkelerinin uçurumun kenarında olduğunu iddia ederek, "Fransa yanıyor. Etkilenen tüm bölgelerde olağanüstü hal ilan etmeliyiz" dedi.

Almanya ziyaretini erteledi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 24 Temmuz'da Almanya'ya yapacağı ziyareti erteledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal