Maaşlara yapılan yeni zam oranı şaşırttı! En düşük maaş 4.000 TL olacağı duyuruldu! İşte Bakan Vedat Bilgin'den şaşırtan açıklama

Milyonlarca emekli ve memurun beklediği haber Vedat Bilgin'den geldi. Temmuz ayında maaşlara yansıtılacak zam oranları hakkında çalışmalar devam ederken enflasyon oranları ele alınmaya başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli ve memurlarında sürpriz değişiklik yapılacağını duyurdu. En düşük maaşın 4000 TL olacağı duyurulurken vatandaşlar araştırmaya başladı. Vedat Bilgin'den herkesi şaşırtan açıklama geldi.

30.04.2022-21:11 - (Son Güncelleme: 30.04.2022-21:11) Maaşlara yapılan yeni zam oranı şaşırttı! En düşük maaş 4.000 TL olacağı duyuruldu! İşte Bakan Vedat Bilgin'den şaşırtan açıklama

Son 6 ay enflasyon oranları ele alınarak yapılacak Temmuz ayı zamlarında Merkez Bankası harekete geçti. Enflasyon tahminlerini açıklayan Merkez Bankası, zam oranları için ışık tuttu. 800 bin kişinin faydalanacağı emekli maaşlarında ki artış Bakan Vedat Bilgin tarafından açıklandı. Yılda iki kez yapılan zamların ikincisi için geri sayım başladı. İşte memur ve emekli maaşları hakkında açıklama detayları

Her aya yansıyacak

800 bin kişiyi yakından ilgilendirecek düzenlemede 1.100 TL bayram ikramiyesinin 400 TL'lik artışının maliyeti tek seferlik de olsa 10 milyar lirayı bulurken yapılan yeni düzenlemede maliyet 13 milyar lirayı bulurken her aya yansıyacak uygulama gerçekleştirildi.

En düşük emekli taban maaşı ne kadar olacak?

Yapılacak yeni zam oranları sonrasında en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı hesaplamaları başladı. Bakan Vedat Bilgin'in yaptığı açıklamalar ön planda tutulurken 2022 Ocak ayında emekli maaşı %66 oranında artış gösterirken 1.500 TL'den 2.500 TL'ye arttırıldı.

Yeni yapılacak düzenlemede maliyet 13 milyar liralık yıllık maliyet 800 bin kişi içi hesaplandığında aylık 1.354 TL oranında fark çıkmaktadır. Bu fark en düşük maaşa yüklendiğinde ise 3500 - 4000 TL arasında değişkenlik göstermesi bekleniyor.

Memur maaşında beklenmeyen karar

Emekli ve memur zammı tablosu: Merkez Bankası verileriyle netleşiyor!

6 aylık enflasyon tutarlarına bakılarak yılda iki kez karar verilen zam oranlarını üzerine yaklaşık 14 milyon emekli ve 4.5 milyon kamu görevlisini ilgilendiriyor. 2022 yıl sonu enflasyon oranı Merkez Bankası tarafından %42.8 olarak açıklandı. 2022 yılının ilk 6 aylık enflasyon oranını hesapladık. Böylece temmuz ayında zamlar için geçerli olacak 6 aylık enflasyon oranı tahmini olarak ortaya çıkmış oldu. 

Peki oran kaç olacak?

SSK ve Bağ-kur emeklilerine yılda iki kez zam yapılmaktadır. Ocak ve Temmuz aylarında maaş artışı yapılırken bu oran 6 aylık enflasyona bakılarak karar veriliyor. Temmuz ayında yapılacak olan zam oranında bakılan enflasyon aralığı Aralık ve Haziran ayları arasıdır.

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki sonuçlara göre ise 6 aylık enflasyon oranı yüzde 34,62 oldu. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz'daki enflasyon artışı yüzde 34,62 olarak uygulanacak. 

Memur emeklisine enflasyon farkı

Ocak ve Temmuz aylarında yapılan artışlar toplu sözleşme ile belirlenirken, sözleşmede yer alan enflasyon oranları kadar fark yaratmaktadır. Memur ve emekliler Ocak ayında 2.5 puanlık ek zam ile beraber %7.5 oranında toplu sözleşme zammını belirledi. Yapılması beklenen ikinci artış için ise Temmuz ayında %7 oranında toplu sözleşme yapılacaktır.

İlk üç aylık verilere göre memur ve memur emeklilerinin zam oranı da yüzde 7 +15,31 olarak gerçekleşti. Yani memur ve memur emeklilerinin oranı yüzde 22.31 oldu. Bu rakama nisan, mayıs ev Haziran enflasyonları da eklenecek.

Kuruşu kuruşuna yeni maaş zammı tablosu

Son zamanlarda gündemde yer alan memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamlar üzerine enflasyon oranı üzerinden hesaplamalar başladı. Bunun üzerine %34.62'lik 6 aylık enflasyon üzerinden en düşük memur maaşı 6.429 TL'den 8.622 TL'ye yükseltilecek. Bunun yanı sıra en düşük emekli maaşı ise 4.289 TL'den 5.753 TL'ye yükseltilmesi bekleniyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal